Obce budou moci omezit segway, potvrdil Senát

Turisté na segwayích v centru Prahy

Turisté na segwayích v centru Prahy Zdroj: Steven Lilley, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Senát schválil beze změn novelu, která mimo jiné umožní obcím omezit provoz vozítek segway. Norma také nařizuje chodcům mít na sobě mimo obec reflexní prvky a umožňuje policii zadržet malý technický průkaz při špatném technickém stavu vozidla. Rozhodl o tom navzdory snahám některých senátorů, kteří chtěli mimo jiné odebrat strážníkům právo měřit rychlost jízdy nebo povolit cyklistům jízdu i po vypití menšího množství alkoholu.

Novelu, která také uloží motoristům povinnost čistit vozidla od ledu a také od sněhu, pokud jim brání ve výhledu, nyní dostane k podpisu prezident.

„K návrhu na vypuštění možnosti měřit rychlost vozidel obecní policií má ministerstvo dopravy shodně s ministerstvem vnitra negativní stanovisko,“ řekl senátorům ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Zdůvodnil to mimo jiné tím, že tato změna nebyla projednána s dotčenými orgány a nebyl vyhodnocen její dopad na bezpečnost provozu i na investice obcí do radarů.

Strážníkům chtěl odebrat právo měření rychlosti předseda senátorů ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera. Argumentoval tím, že mnohé obce si tím chtějí pouze vylepšit příjmy a rychlost nechávají měřit mimo zastavěné území. Poukázal rovněž na administrativu a nárůst nezaplacených pokut, které se podle něj loni vyšplhaly na 43 milionů korun.