Obchod LiveMobil.cz čelí trestnímu oznámení kvůli údajným podvodům

Sdružení Spotřebitel.net podalo trestní oznámení na internetový ochod LiveMobil.cz, který podle informací tohoto sdružení až několika stovkám svých zákazníků nedodal objednané a zaplacené mobilní telefony. Na internetových stránkách www.spotrebitel.net o tom informoval právník sdružení Miroslav Huml, podle kterého se provozovatel tohoto internetového obchodu zřejmě dopustil trestného činu podvodu.

Trestní oznámení bylo podle Humla podáno na Vrchním státním zastupitelství v Praze. „Tento krok sice lehce zpomalí vlastní doručení trestního oznámení, ale dal šanci tomu, aby se orgány činné v trestním řízení dozvěděly, že pan Martin Polák (provozovatel obchodu LiveMobil.cz) je recidivistou a pokusily se vyhledat a sjednotit všechna podání, která proti němu v posledních dnech směřovala,“ uvedl Huml.

Pokud by se případy, kdy podnikatel Polák podvedl své zákazníky, posuzovaly jednotlivě, tak by je policie kvůli relativně nízké škodě musela často vyhodnotit jako přestupek. „Možná by se ani nepřišlo na to, že se jednalo o podobných činů více. V rámci státního zastupitelství by celá věc měla být podstupována až na toho, kdo se celým trestním oznámením bude zabývat,“ podotkl Huml. Nyní se už kauzou začalo zabývat státní zastupitelství v Jeseníku, jelikož provozovatel obchodu LiveMobil.cz pochází z tohoto regionu.

Huml již dříve odhadl, že celková škoda by mohla přesáhnout i půl milionu korun, za což pachateli v případě trestného činu podvodu hrozí odnětí svobody až na osm let. „Jednání, kdy někdo na internetu nabízí určité produkty za neodolatelnou cenu a vyžádá si od případných klientů platbu předem, ale zboží již nedodá, a následně přestane komunikovat, je zcela nezákonné, neetické a nepochopitelné,“ uvedl Huml.

Internetový obchod LiveMobil.cz nefunguje. V archivu internetového vyhledávače Google byly jeho stránky ale částečně uchovány a lze z nich vyčíst, že jako provozovatel obchodu byl uveden podnikatel Martin Polák z obce Skorošice na Jesenicku. Doménu www.livemobil.cz si podle údajů z databáze společnosti Domény zaregistroval letos v květnu. Číslo mobilního telefonu, které je uvedeno v kontaktech tohoto internetového obchodu, podle hlášení operátora neexistuje, takže se ČTK nepodařilo získat Polákovo vyjádření.