Obchodům rostou tržby, daří se prodejům pohonných hmot i potravin

Výloha obchodu, ilustrační

Výloha obchodu, ilustrační Zdroj: Profimedia

Tržby v maloobchodě bez prodejů aut v květnu mírně zpomalily meziroční růst na pět procent z dubnových 5,6 procenta. Zvýšily se hlavně tržby za nepotravinářské zboží, pohonné hmoty a potraviny. V meziměsíčním srovnání se tržby obchodů po očištění o sezonní vlivy zvýšily v květnu reálně o 0,4 procenta. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

"Příznivé květnové výsledky podpořil jak prodej potravin, tak i nepotravinářského zboží. Meziročně rostou tržby obchodníkům nepřetržitě už 48. měsíc za sebou," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Zvýšení tržeb zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen. Nadále se dařilo e-shopům, kterým se zvýšily tržby o 16,4 procenta, na své si přišli také restauratéři a hoteliéři (+7,3 procent).

Podle analytičky Komerční banky Moniky Junicke pěkné počasí i dostatek volna přilákaly spotřebitele k nakupování zboží na nadcházející sezonu. "Mnoho spotřebitelů si totiž bralo dovolenou mezi víkendem a úterním volnem a taková situace se v květnu opakovala hned dvakrát. Navíc důvěra v ekonomiku zůstává stále na rekordních úrovních, což se projevuje právě ve zvýšené poptávce spotřebitelů," dodala Junicke.

Trh očekával podle Milana Frydrycha z Raiffeisenbank o něco optimističtější výsledek. "Apetit spotřebitelů je silně podporován vysokou spotřebitelskou důvěrou, která v květnu dosáhla historicky nejvyšší hodnoty. Extrémně nízká nezaměstnanost a nejrychlejší růst reálných mezd od roku 2003 bezesporu také hrají svou roli," dodal Frydrych.

V nepotravinářském sortimentu vzrostl prodej ve specializovaných prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením o 8,7 procenta. Tržby za opravy aut a dalších motorových vozidel meziročně klesly o 4,3 procenta a za prodej motorových vozidel o 3,3 procenta.

Negativní trend trvá od začátku roku. "Důvodem je především nasycený trh s automobily s ohledem na silnou poptávku po nich v předchozích letech," dodal ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Podle analytiků Raiffeisenbank maloobchodní tržby bez aut letos stoupnou o sedm procent.