Obdoba vládní koalice může vzniknout i v Brně

Jedničkou na volební listině a kandidátem na primátora za hnutí ANO je Petr Vokřál

Jedničkou na volební listině a kandidátem na primátora za hnutí ANO je Petr Vokřál Zdroj: Anna Vackova, E15

Osmiletá vláda sociálně demokratického primátora Romana Onderky se zřejmě chýlí ke konci. ČSSD v jihomoravské metropoli získala jen necelých 18 procent hlasů, zatímco před čtyřmi lety to bylo více než 30 procent. I když to znamená druhé místo za vítěznou ANO, zároveň jde o třetí nejhorší výsledek ČSSD ve srovnání s komunálními volbami v Brně od roku 1994.

Podle Onderky ale stále šance na obhajobu žije. Ostatně poprvé stanul v čele druhého největšího města v Česku před osmi lety i přesto, že ani tehdy sociální demokracie volby nevyhrála a skončila druhá za ODS. Obratným vyjednáváním ale tehdy Onderka vytvořil koalici s dalšími stranami a ODS poslal do opozice.

O čtyři roky později se již jako vítěz voleb naopak domluvil právě s ODS a primátorem zůstal. Na jednání se chystá i nyní. „Jsme ochotní jít do koalice se všemi stranami kromě KSČM. Budeme hledat shodu v programových prioritách,“ řekl ČTK Onderka.

ANO zvažuje více variant

Stejně jako v Praze a dalších sedmi krajských městech i v Brně zvítězilo ANO. Jedničkou na volební listině a kandidátem na primátora je tak nyní bývalý letitý šéf firmy nakládající s odpadem A. S. A. Petr Vokřál.

Zastupitelé BrnaZastupitelé Brna | E15

ANO bude nyní jednat o dvou variantách. První je koalice s ČSSD a lidovci, která by měla pohodlnou většinu 31 hlasů v pětapadesátičlenném zastupitelstvu. Tím by Brno kopírovalo podobu současné vládní koalice. Druhá varianta pro ANO je spojení s lidovci, aktivistickým hnutím Žít Brno a zelenými.

ODS a KSČM propadly

Výrazný propad a nejhorší výsledek v Brně od roku 1994 zaznamenala ODS a také komunisté. Voliči tak občanským demokratům zřejmě spočítali jejich podíl na velké koalici s ČSSD v minulém období. Roli možná hrálo i to, že v čele kandidátky stanul nepříliš známý pedagog František Vižďa.

Prudký propad zaznamenala i TOP 09. Před čtyřmi lety přitom získala 14 procent hlasů. Stalo se tak tehdy i díky tomu, že zlákala řadu lidí z KDU-ČSL, která má na jižní Moravě tradiční silnou pozici.

Jana Havligerová: Fauly se nevyplácejí