Obrana zrušila miliardový tendr na terénní vozy, které mají nahradit sovětské stroje

UAZ 469B

UAZ 469B Zdroj: UAZ

Ministerstvo obrany zrušilo zakázku na nákup až 1200 osobních terénních automobilů. Předpokládá, že ji opětovně s upravenými parametry vyhlásí, řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Tendr byl podle seznamu veřejných zakázek zrušen 23. prosince. „Zakázku jsme v souladu se zákonem zrušili, protože část zájemců si příliš striktně vykládala některé požadované parametry, například na nátěr vozidla,“ zdůvodnil Pejšek. „Předpokládáme opětovné vyhlášení s upravenými parametry tak, abychom mohli vybírat z maximálního množství nabídek,“ dodal.

Náměstek ministra obrany pro vyzbrojování a akvizice Filip Říha v polovině prosince řekl, že firmy projevují o účast v zakázce poměrně značný zájem. Ministerstvu se do té doby ozvalo s dotazy na podrobná vysvětlení podmínek tendru více než deset potenciálních dodavatelů. Termín na podání nabídky původně končil v lednu.

Ministerstvo hledá firmu, se kterou uzavře rámcovou smlouvu na nákup 600 až 1200 terénních automobilů. Zaplatí za ně miliardu až dvě miliardy korun, v závislosti na počtu objednaných vozů. Jejich množství si armáda určí podle aktuálních potřeb i podle dostatku peněz.

Nové automobily nahradí v armádní výzbroji letité vozy UAZ 469, které byly vyrobeny ještě v době Sovětského svazu. Náčelník generálního štábu Aleš Opata letos označil za nemorální, že vojáci ve 21. století jezdí ve vozidlech, která jsou starší, než je on sám. Vojáci budou potřebovat nahradit i o něco mladší automobily Land Rover Defender.