Miliardová zakázka na terénní auta pro vojáky láká firmy. Zájem má přes deset dodavatelů

Land Rover Defender

Land Rover Defender Zdroj: Profimedia

Land Rover Defender
Land Rover Defender SVX (ilustrační foto)
UAZ 469 (ilustrační foto)
UAZ 469 (ilustrační foto)
UAZ 469 (ilustrační foto)
6
Fotogalerie

O účast na zakázce na nákup osobních terénních automobilů pro armádu panuje mezi firmami poměrně značný zájem. Ministerstvu obrany se dosud ozvalo přes deset potenciálních dodavatelů, řekl náměstek pro vyzbrojování a akvizice Filip Říha. Společnosti mají podle něj velký zájem o podrobná vysvětlení podmínek tendru. Termín na podání nabídek skončí v lednu.

Ministerstvo obrany chce s vítězem uzavřít rámcovou smlouvu, na základě které vojáci v příštích letech odeberou 600 až 1200 terénních automobilů. Zaplatí za ně miliardu až dvě miliardy korun, v závislosti na počtu objednaných vozů. Jejich množství si armáda určí podle aktuálních potřeb i podle dostatku peněz.

Nové automobily nahradí v armádní výzbroji letité vozy UAZ 469, které byly vyrobené ještě v době Sovětského svazu. Náčelník generálního štábu Aleš Opata letos označil za nemorální, že vojáci ve 21. století jezdí ve vozidlech, která jsou starší, než je on sám. Vojáci budou potřebovat nahradit i o něco mladší automobily Land Rover Defender.

Říha řekl, že k zakázce jeho sekce zpracovala historicky nejvyšší počet dodatečných informací a dotazů potenciálních dodavatelů. Téměř každý den náměstek podepisuje další vysvětlení o podrobnostech tendru. "Zakázka budí zájem, což bereme jako pozitivní," podotkl. Dotazy podle něj dosud poslalo asi deset až 15 potenciálních dodavatelů. Věří proto, že obrana bude moct po uzavření přihlášek vybírat z většího množství soutěžících. Kolik firem se nakonec do soutěže skutečně přihlásí, bude úřad vědět ve druhé polovině ledna.

Vítěze chce ministerstvo znát příští rok, stejně jako dodavatele protiletadlových kompletů krátkého dostřelu SHORAD (Short Range Air Defense), který nahradí dosud používané KUB ruské výroby. Za čtyři tyto komplety ministerstvo zaplatí asi deset miliard korun. Způsob zadání zakázky je podle Říhy v současné době veden v utajovaném režimu. "Je tam zvláštní důvod utajení, který po kompletaci všech informací po nějaké době odpadne," řekl náměstek. Úřad podle něj takto postupuje kvůli ochraně před únikem informací.

Ministerstvo má podle něj v současné době hotovou analýzu, která určuje další směr zakázky. "Víme, jakým směrem jít, máme ambici, aby v příštím roce byla uzavřena smlouva," řekl. Až podle něj budou dokončeny některé legislativní kroky, úřad zveřejní bližší podrobnosti k zakázce i způsob zadání.

Ředitel plánování schopností ministerstva obrany Jaromír Alan loni řekl, že nyní používané komplety jsou několik let za hranou životnosti. Nové zbraně by měly mít výškový dosah asi 14 kilometrů a každá baterie bude schopná zároveň střílet na více cílů.