Obviněný hejtman Rozbořil neposlechl výzvu grémia, dál odmítá odstoupit

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD)

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) Zdroj: ctk

Obviněný olomoucký hejtman Jiří Rozbořil zatím nevyslyší dnešní výzvu grémia ČSSD, aby rezignoval na veřejné funkce. Zároveň potvrdil, že nebude lídrem sociálních demokratů v krajských volbách v Olomouckém kraji. Sociální demokraté v Olomouckém kraji mají podle nejužšího vedení strany neprodleně začít hledat nového lídra.

Hejtman, kterého minulý týden ve funkci podpořil krajský výbor ČSSD, obvinění z podplácení v olomoucké kauze odmítá a podal proti němu stížnost. Rozhodovat se má zespoda, ne z vrchu, komentoval Rozbořil usnesení grémia ČSSD.

Rozbořila se k rezignaci už minulý týden snažil osobně přesvědčit premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, ale neuspěl. Hejtmana podpořila většina sociálních demokratů na krajském výboru. Podle Sobotky tím převzali zodpovědnost za nesprávné rozhodnutí. Dnešním krokem grémium ČSSD na Rozbořila dále vystupňovalo tlak.

„Politické grémium ČSSD vyzývá Jiřího Rozbořila, vzhledem k jeho trestnímu stíhání, aby rezignoval na všechny veřejné funkce. Politické grémium žádá krajskou organizaci ČSSD v Olomouckém kraji, aby neprodleně zahájila výběr nového lídra pro krajské volby,“ tlumočila usnesení mluvčí strany Eva Gregorová.

Zveřejnění případu

Ministr vnitra a druhý muž ČSSD Milan Chovanec dnes zopakoval, že by měl Rozbořil zveřejnit podrobnosti o svém případu. Může tak podle něj udělat. „Bez toho zveřejnění se nikam dál neposuneme v té jeho obhajobě. Já mohu věřit tomu, že je nevinný, ale prostě v politice platí jiná pravidla,“ poznamenal Chovanec.

Rozbořil už dříve uvedl, že může zveřejnit jen informace, které s jeho případem souvisí a nejsou součástí spisu, takže nebudou mít potenciál ovlivnit vyšetřování případu. Olomouckou ČSSD podle Chovance kauza táhne dolů. Věří proto, že zavládne „zdravý rozum“. O věci bude v sobotu jednat předsednictvo i ústřední výkonný výbor sociální demokracie, na který je pozván i olomoucký hejtman.

Rozbořil je v olomoucké korupční kauze jako jediný z obviněných stíhaný na svobodě. Trojice dalších mužů, obviněných z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení je ve vazbě. Jde o olomouckého šéfa odboru hospodářské kriminality Radka Petrůje, náměstka ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karla Kadlece a podnikatele Ivana Kyselého, blízkého přítele exministra vnitra Ivana Langra.

Týdeník Euro: Šlachta Langera spojuje nejen se soláry, ale i s Rittigem