Odborníci: Praha nepotřebuje samostatné stavební předpisy

Staroměstské náměstí v Praze

Staroměstské náměstí v Praze Zdroj: ctk

Praha podle České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) nepotřebuje vlastní stavební předpisy. Stačí jí kvalitní celostátní norma s modifikací pro památkově chráněné objekty. Tvrdí to předseda komory Pavel Křeček. Pražské stavební předpisy jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu. Developeři oponují, že neexistence vlastních předpisů výstavbu zkomplikuje.

Praha předpisy po kompetenčním sporu mezi primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) a jejím náměstkem Matějem Stropnickým (SZ/Trojkoalice) předložila k připomínkování ministerstvu pro místní rozvoj (MMR), na konci října je chce poslat k notifikaci Evropské komisi.

„Myslím si, že mají být obecně technické požadavky pro celou republiku shodné. Nebo je udělejme pro každý kraj a každé statutární město,“ uvedl Křeček. Podle něj mají navrhované předpisy spoustu chyb a pražský magistrát neumí pracovat vizionářsky.

Komplikovaná výstavba podle celostátních předpisů

Naopak generální ředitel developerského koncernu Trigema Marcel Soural soudí, že podle celostátních předpisů se může v Praze stavět jen velmi komplikovaně. „Někdy padají argumenty, že i Brno staví podle celostátních předpisů, ale to má výjimky. V případě, že by v Praze platily celostátní předpisy, bude trvat několik měsíců či let, než se výjimky vyjednají i pro hlavní město. Bude tady stále období nejistoty, kdy nebudeme schopni připravovat nové projekty, protože je nebudeme mít podle čeho připravovat. A pokud ano, tak podle špatného předpisu, což způsobí, že nám nebudou projekty ekonomicky vycházet,“ oponuje Soural, podle nějž je důležité, aby platilo něco dlouhodobě a bylo to pro všechny závazné.

Generální ředitel Central Group Dušan Kunovský zase kritizuje hlavně celý proces přijímání nového předpisu. „Příběh Pražských stavebních předpisů je již několikátým konkrétním příkladem legislativního chaosu, nekoncepčnosti a nepředvídatelnosti veřejného sektoru ve vytváření podmínek pro podnikání a investování. Celý proces má na soukromé investory zejména dva hlavní a velmi negativní dopady - zbytečné navýšení nákladů spojených s přípravou nových projektů a především pak značné prodloužení již tak dost zdlouhavých a komplikovaných povolovacích procesů. Stačí si jen uvědomit, že jen během posledního roku bylo ve hře celkem šest variant legislativy upravující výstavbu v Praze - původně platná OTP, celkem čtyři verze PSP i celostátní předpisy,“ upozornil Kunovský. I on by uvítal, aby trh konečně dostal jasná a dlouhodobě platná pravidla.

Křeček: Myslím si, že mají být obecně technické požadavky pro celou republiku shodné

Předpisy, které předložila Krnáčová, schválila městská rada na začátku srpna, do 31. srpna měly radnice, magistrátní odbory či profesní komory čas na vznesení připomínek. Přišlo jich přes 2200, více než 800 bylo označeno za zásadní. Město chce dosáhnout souladu s názorem MMR do 23. října. K notifikaci Evropské komisi chce Praha poslat předpisy 26. října.

Spory kolem předpisů vedly k roztržce v magistrátní koalici a ANO a ČSSD vyzvaly Trojkoalici, aby Stropnického odvolala. Ta odmítla. Zastupitelský klub Pirátů následně přišel s tvrzením, že PSP nevznikly v sekretariátu primátorky, jak Krnáčová tvrdila. Primátorka jejich tvrzení odmítla a uvedla, že její verze vychází z původního znění, které připravil bývalý primátor Tomáš Hudeček a kterému ministerstvo pozastavilo v lednu účinnost.

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, obecně definují požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby. Účinnost původních stavebních předpisů v lednu na 15 měsíců pozastavilo MMR. Praha má své stavební předpisy jako jediné město v zemi už více než 100 let.