Odlehlé lékárny si vydupaly desítky milionů navíc, polepší si i část doktorů

lékárna

lékárna Zdroj: Rasch Jan/Euro

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví a Radovan Kouřil, ředitel Oborové zdravotní pojišťovny
Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví a Radovan Kouřil, ředitel Oborové zdravotní pojišťovny
Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví a Radovan Kouřil, ředitel Oborové zdravotní pojišťovny
4
Fotogalerie

Dvacet milliard, které přitečou do zdravotnictví příští rok navíc, je rozděleno. Většina poskytovatelů zdravotních služeb dostane od zdravotních pojišťoven příští rok o pět procent více. Potvrdilo to shromáždění zástupců všech segmentů péče, kteří se na tom dohodli se zdravotními pojišťovnami.

"Je to nejvyšší meziroční nárůst v historii," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Příští rok budou mít zdravotní pojišťovny příjmy 320 miliard korun.

Na víc než pět procent navýšení si sáhnou nemocnice a stomatologové. Nemocnice je dostanou na příplatky pro sestry pracující ve směnách. U sester vzrostou z 2000 korun v menších nemocnicích a 3000 korun ve fakultních na 7000 korun, u ostatního personálu z několika set korun na 2000 korun. U zubních lékařů je nárůst vyšší kvůli zákazu nejlevnějších amalgámových plomb. Na to je vyčleněno celých 1,8 miliardy korun růstu úhrad pro zubaře.

„Veškerý nárůst jde na zubní výplně,“ řekl prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Může se ale podle něj stát, že celá kalkulovaná částka zapotřebí nebude, protože podle jeho slov zubních kazů „ubývá před očima“. Do budoucna chce prosadit, aby pojišťovny více hradily zubní náhrady a méně přispívaly na některé výkony, které si lidé stejně platí skoro celé sami.

Ambulance lékařů specialistů si polepší různě podle toho, jestli nabízejí rozšířené ordinační hodiny. Praktikům mají rychleji růst úhrady za preventivní prohlídky a další výkony „navíc“, než na pravidelné kapitační platby za pacienty v kartotéce. Agentury domácí péče budou zvýhodněné, pokud se starají o obzvlášť náročné pacienty a pokud pracují o víkendu.

Podle ministra Vojtěcha jsou to cesty k podpoření lepších zdravotnických zařízení. „Otevíráme tím prostor nejen ke zvyšování úhrad, ale i ke zvyšování kvality a dostupnosti,“ řekl Vojtěch.

Podle zástupce majitelů lékáren Marka Hampela umožní dohoda v příštím roce posílit malé samostatné lékárny. „Přinese to dostupnost lékárenské péče především v odlehlých oblastech,“ řekl. Všem lékárnám se zvýší platba pojišťoven za výdej léku na recept a ještě vznikne fond 48 milionu korun pro lékárny v nedostupných oblastech.

Dříve rozhodovalo o rozdělení balíku peněz na zdravotní péči kvůli nemožnosti dohody mezi subjekty ministerstvo zdravotnictví. „Významně napomohla ekonomická situace, která nám umožňuje navýšit úhrady, ale i přístup ministerstva zdravotnictví. V minulosti bývalo zvykem dohodnout si na ministerstvu, co bude ve vyhlášce napsáno,“ uvedl Radovan Kouřil, ředitel Oborové zdravotní pojišťovny, který dohodovací řízení vedl. Loni se dohodly tři zdravotnické segmenty, předloni šest, letos všech čtrnáct.