Odpůrci vlády jsou rozděleni. Holešovská výzva se distancuje od SKDE

Zhruba dvě až tři stovky lidí se dnes v podvečer sešly na Václavském náměstí v centru Prahy.

Zhruba dvě až tři stovky lidí se dnes v podvečer sešly na Václavském náměstí v centru Prahy. Zdroj: ctk

Demonstrace na Václavském náměstí
Demonstrace na Václavském náměstí
Demonstrace na Václavském náměstí
Demonstrace na Václavském náměstí
Demonstrace na Václavském náměstí
5
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Protivládní demonstraci, která se dnes koná na pražském Václavském náměstí, nesvolala Holešovská výzva. Její představitelé to oznámili na svém webu. Zároveň se distancovali od iniciativy Skutečná demokracie (SKDE), jejíž členem je kontroverzní pražský taxikář Zdeněk Ponert. Na Václavské náměstí v podvečer dorazily dvě až tři stovky protestujících.

Podle Holešovské výzvy SKDE porušila pravidla hnutí a navíc při jedné z pražských demonstrací vyvolala násilný incident před budovou České televize. Holešovská výzva organizovala ve čtvrtek a v pátek protivládní protesty, kterých se zúčastnily tisíce lidí.

Podle vedení Holešovské výzvy se SKDE k hnutí přihlásila na konci ledna při konferenci v pražském Hloubětíně. Při takzvaném celonárodním protestu požadujícím kromě jiného demisi vlády premiéra Petra Nečase (ODS), který se uskutečnil ve čtvrtek a v pátek, však prý SKDE porušila stanovená pravidla.

Fotky z páteční demonstrace proti vládě

„Iniciativa zcela porušila veškerá demokratická pravidla svévolnou změnou obsahu protestu a webu Národní rady, jehož byla pouze správcem. Vrcholem byl násilný incident před ČT v Praze,“ píše se na internetových stránkách Holešovské výzvy. Její představitelé také uvedli, že SKDE už není součástí jejich hnutí.

Autoři Holešovské výzvy nedávno vyzvali vládu, aby do konce února odstoupila. Oznámili, že pokud kabinet na jejich požadavky nezareaguje, uspořádají „celonárodní protest“. Požadují také odchod prezidenta Václava Klause, zastavení reforem i církevních restitucí.

Popelka chce vládu v rukou lidu

„Pojem skutečné demokracie pro mě znamená, že se v této zemi bude dít to, co si obyčejní lidé budou přát, a vcelku mi nezáleží na tom, jakým způsobem k tomu dojdeme,“ prohlásil včera v pořadu Hyde Park v České televizi jeden z iniciátorů Holešovské výzvy a bývalý politický vězeň Slávek Popelka. Když však vysvětloval jednotlivé kroky, které by podle něj po svržení vlády a odstoupení prezidenta měly následovat, poněkud se do svých myšlenek zamotal. Hovořil například o zrušení systému politických stran, a vzápětí nevyloučil, že by se sama Holešovická výzva mohla v určitou politickou stranu či hnutí transformovat. Záležet prý bude na většinové vůli občanů, vysvětloval Popelka.

Zhruba dvě až tři stovky lidí se dnes sešly na Václavském náměstí v centru Prahy na protivládní demonstraci. Ještě v pátek se na obdobném protestu, pořádaném Holešovskou výzvou, sešla asi tisícovka lidí. Holešovská výzva se ale od dnešní demonstrace distancovala. Členové výzvy se zároveň rozešli s iniciativou Skutečná demokracie (SKDE), jejíž členem je kontroverzní pražský taxikář Zdeněk Ponert, jenž na dnešek nespokojené lidi do centra Prahy svolal.Zhruba dvě až tři stovky lidí se dnes sešly na Václavském náměstí v centru Prahy na protivládní demonstraci. Ještě v pátek se na obdobném protestu, pořádaném Holešovskou výzvou, sešla asi tisícovka lidí. Holešovská výzva se ale od dnešní demonstrace distancovala. Členové výzvy se zároveň rozešli s iniciativou Skutečná demokracie (SKDE), jejíž členem je kontroverzní pražský taxikář Zdeněk Ponert, jenž na dnešek nespokojené lidi do centra Prahy svolal. | ctk

Na dnešní odpoledne byla svolána další demonstrace na pražské Václavské náměstí, představitelé Holešovské výzvy však upozornili, že dnes žádné protestní akce nepořádají. Poklidná akce, které se nakonec zúčastnily dvě až tři stovky protestujících skončila po 20:00 a podle policejní mluvčí Andrey Zoulové ji nedoprovázel žádný incident.

Ani dnes nechyběly transparenty s nápisy „Stydím se za vládu a prezidenta ČR a chci jejich demisi.“ Protest doprovázela hlasitá hudba z reproduktorů a zazněly písně například Karla Kryla.

Účastníci se dnes nevydali k budově České televize jako ve čtvrtek. Podle jednoho z organizátorů, Miloše Cacha, mnoho lidí o dnešním protestu nevědělo. Počítá však s tím, že demonstrace budou pokračovat i v dalších dnech po celé zemi. Pořadatelé termín dalšího protestu neupřesnili s tím, že informace budou k dispozici na webových stránkách Národní rady.