ODS: S VV končíme a chystáme se na volby

Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas Zdroj: ctk

Občanští demokraté se začínají intenzivně připravovat předčasné volby. Grémium ODS dnes podpořilo názor premiéra Petra Nečase, že východiskem z vládní krize je buď rychlý zisk bezpečné většiny ve sněmovně, nebo rychlé volby na konci června. Úzké vedení strany vyvolalo také dohodovací jednání o ukončení koaliční spolupráce s VV. Podle Nečase jde o formální krok. Jednání špiček koalice by mělo být v neděli.

Scénář předčasných voleb se tímto oznámením ODS stává stále reálnějším. Vedení občanských demokratů podle Nečase již aktualizuje harmonogram pro uspořádání primárek pro nominaci kandidátů ODS do sněmovních voleb a přípravu voleb do Poslanecké sněmovny a uložilo volebnímu štábu přípravu volební kampaně.

Stejně se vyjádřil i ministr financí a místopředseda druhé největší vládní strany TOP 09 Miroslav Kalousek. „V případě, že bychom zjistili v pondělí, že nemáme většinovou podporu v Poslanecké sněmovně, tak je dokonce nezbytné ji (sněmovnu) rozpustit. Pak je skutečně důležité, aby předčasné volby byly do konce června,“ řekl Kalousek.

Druhá možnost - tedy pokračování, resp. rekonstrukce stávající vlády - bude záviset na tom, zda se Nečasovi podaří získat jistotu „bezpečné většiny“. Co to přesně znamená, neuvedl, ale naznačil, že opírat se o těsnou většinu 101 či 102 hlasů nehodlá.

„Nepřistoupím na žádný způsob postupné agónie této vlády zmítající se v závislosti na tom, jak se vyspí jeden poslanec či poslankyně, žádné těsné většiny 101 nebo 102 nemají smysl. Ta vláda musí mít tah na branku,“ konstatoval Nečas. „Bezpečná většina je taková, která není nebezpečná,“ odmítl odpovědět na otázku o kolik poslanců by se měl jeho kabinet opírat.

Další články o vládní krizi:

S VV ale ODS definitivně končí. „Považuji za vyloučené, aby moje vláda pokračovala ve spolupráci s poslaneckým klubem ve kterém bude člověk byť nepravomocně odsouzený za korupci nebo ho bude řídit ze zákulisí,“ uvedl Nečas a jako nažádoucí osobu označil vedle Bárty také Michala Moroze, který je úzce spjat s předsedou VV Radkem Johnem.

K ukončení koaliční spolupráce s VV svolal Nečas na neděli formální jednání lídrů koaličních stran (tedy formát K3), ve čtvrtek opět zasedne grémium ODS.

Ministr financí a místopředseda druhé největší vládní strany TOP 09 Miroslav Kalousek dnes České televizi řekl, že pokud vláda nebude mít většinovou podporu v Poslanecké sněmovně, tak musí skončit a musí být předčasné volby. „V případě, že bychom zjistili v pondělí, že nemáme většinovou podporu v Poslanecké sněmovně, tak je dokonce nezbytné ji (sněmovnu) rozpustit. Pak je skutečně důležité, aby předčasné volby byly do konce června,“ řekl ČT Kalousek.

Nejmenší vládní strana se rozpadá po úterním oznámení místopředsedkyně vlády Karolíny Peake, že odchází z VV a zakládá novou platformu. Zatím ale nezískala dostatek poslanců, aby mohli v koalici nahradit VV.

Kdo se zatím k platformě Peake připojil:

Poslanci
Martin Vacek
Dagmar Navrátilová
Viktor Paggio
Lenka Andrýsová
Jana Suchá
Jiří Rusnok
Ministři
Pavel Dobeš
Kamil Jankovský