ODS: Sobotka bude mít na prezidentskou kampaň 15 milionů

Přemysl Sobotka

Přemysl Sobotka Zdroj: E15

Výkonná rada ODS dnes potvrdila vítěze vnitrostranických primárek Přemysla Sobotku jako oficiálního stranického prezidentského kandidáta. Vedení občanských demokratů také rozhodlo, že na prezidentskou kampaň bude vyčleněno 15 milionů korun. Novinářům to řekl premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Výkonná rada podle Nečase dnes schválila „základní rozpočet“ prezidentské kampaně. „To jsou prostředky na prezidentskou kampaň kandidáta ODS a my předpokládáme, že všechny částky protečou naším účetnictvím,“ poznamenal předseda občanských demokratů. Financování Sobotkovy prezidentské kampaně bude podle něj „v každém případě“ transparentní.

Sobotka sám už dříve uvedl, že svou kampaně hodlá založit na debatách s občany, využít chce prý kromě tradičních inzerátů a billboardů také internetových sociálních sítí.

Senátor minulý měsíc ve vnitrostranických primárkách porazil europoslance Evžena Tošenovského. Sobotka získal od spolustraníků 61 procent (3771) hlasů, Tošenovský 39 procent (2432) hlasů. Hlasování v regionech se účastnila přibližně čtvrtina z asi 27 tisíc členů ODS.

Kandidát ODS ale nepatří v průzkumech k favoritům historicky první přímé volby hlavy státu. Ty v poslední době dávají větší šance bývalému premiérovi Janu Fischerovi, někdejšímu šéfovi sociálních demokratů a vlády Miloši Zemanovi nebo ekonomovi Janu Švejnarovi, který se však zatím ke své případné kandidatuře jednoznačně nevyjádřil.