ODS: Spory kolem rozdělování daní jsou umělé, bude kompromis

peníze

peníze

Spory v koalici kolem změn v rozpočtovém určení daní jsou podle ODS umělé a zbytečné. Občanští demokraté jsou proti "jánošíkovskému přístupu", jak podle nich navrhuje TOP 09, ale jsou připraveni ke kompromisu, řekl dnes novinářům premiér a stranický předseda Petr Nečas. Vláda se má předlohou zpracovanou na ministerstvu financí zabývat ve středu. TOP 09 ji také podala do sněmovny jako poslaneckou iniciativu.

„Jsme připraveni najít kvalitní řešení v souladu s koaliční smlouvou,“ uvedl Nečas. Nesouhlasí s výtkami, že ODS změnu v rozpočtovém určení daní blokuje; ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) podle něj poslal předlohu do připomínkového řízení koncem července, do vládního systému ji vložil až v říjnu. Současný stav prosadil ve vládě před třemi lety právě Kalousek, dodal Nečas.

„Byl bych velký, velký a naivní optimista, kdybych se domníval, že ve středu dojde k jednoznačné dohodě,“ řekl k plánovanému jednání o rozpočtovém určení daní Kalousek v pondělí večer. Jde podle něj o předlohu, o které se povede „velmi živá“ diskuse.

„Jsme všichni na jedné lodi a naším zájmem musí být dohoda, nikoli vyvolávání napětí,“ ujišťoval dnes Nečas. Poté s předsedou klubu ODS Zbyňkem Stanjurou uvedli návrhy ODS na změny v rozpočtovém určení daní a porovnávali je s návrhem TOP 09 a Starostů, který označili za nevýhodný. Návrh koaličního partnera podle nich také neodpovídá tomu, co je uvedeno v koaliční smlouvě. Například ministerstvo financí připravilo pouze novelu zákona a nikoli zcela nový zákon, v koalici se o návrhu nediskutovalo, ačkoli koaliční smlouva počítala s diskusí o nových parametrech. Nikdo nepředložil ani analýzu nákladů na státní správu.

ODS prosazuje zvýšení peněz z rozpočtového určení daní ze současných 116,8 miliardy korun na 130,7 miliardy korun a přednostně chce přidávat obcím od 500 do 20 tisíc obyvatel. Příspěvek pro Brno, Ostravu a Plzeň by měl zůstat na současné úrovní. Praze navrhuje ubrat jako městu a přidat jí peníze jako kraji. Stanjura již v půlce listopadu uvedl, že se koalice shodla na navýšení výnosu obcím z daně z příjmu fyzických osob o pět miliard. Chce také snížit důležitost parametru rozlohy obce.

Co navrhuje ministerstvo financí:

Nový model rozpočtového určení daní (RUD) podle návrhu ministerstva financí počítá s tím, že se obecní rozpočty posílí o sedm miliard korun z dosud centrálně přerozdělovaných státních dotačních titulů. Dalších 1,5 miliardy se má ve prospěch měst a obcí přesunout ze současného příspěvku na školství, který je zatím ve státním rozpočtu.

Včetně plánované kompenzace má mít Praha v roce 2013 příjmy snížené o 200 milionů korun, v roce 2014 pak o 800 milionů, o rok později o 1,3 miliardy a v roce 2016 o 1,6 miliardy korun.

Brno, Ostrava a Plzeň by v roce 2013 tratily 100 milionů korun, v roce 2014 pak 300 milionů, o rok později půl miliardy a v roce 2016 už 700 milionů korun. Změna RUD by se naplno projevila od 1. ledna 2017.