Omezení práce cizinců trápí agentury, firmy si našly náhradu

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Ukrajinci, Američané, Indové a další cizinci ze zemí mimo Evropské unie již nemohou v České republice hledat zaměstnání prostřednictvím agentur práce. Zakazuje to novela zákona o zaměstnanosti. Pro řadu agentur i zaměstnanců z uvedených zemí je to likvidační, říká prezident Asociace pracovních agentur Radovan Burkovič. Jeho kolegové již připravují ústavní stížnost.

Od nového roku nesmějí pracovní agentury zprostředkovávat práci pro cizince ze zemí mimo Evropské unie. Ministerstvo práce novinku vysvětluje ochranou agenturních zaměstnanců před zneužíváním cizinců ze strany agentur práce. To však Burkovič odmítá s tím, že ke zneužívání může docházet jen za spolupráce zaměstnavatele, který nevyplácí srovnatelné mzdy a proto je nevyplácí ani agentura práce cizincům.

Ti cizinci, kteří v Česku již zaměstnaní prostřednicvím agentury jsou, mohou využít ročního přechodného období a pracovat dokud jim nevyprší povolení, nebo dokud jim neskončí práce u firmy, kam je agentura vyslala.

„Až doběhne cizincům ze zemí mimo EU pracovní povolení, které mají na jeden rok, tak mají smůlu. Nové již nedostanou a agentura je musí propustit,“ říká o současném stavu Burkovič. Jediná šance pro tyto zaměstnance je, že by je přijala do stavu přímo firma, kde zatím pracují. To se ale podle něho stane v minimu případů. „Proč by to firmy dělaly, když tak nečinily dodnes,“ dodává.

Firmy, které agenturní zaměstnance najímají se ale na vzniklou situaci již připravily. Například Škoda Auto, největší výrobce automobilů v ČR v současné době žádné agenturní zaměstnance ze zemí mimo EU nemá. „Všichni tito zaměstnanci pocházejí ze Slovenska nebo Polska,“ uvádí automobilka.

Podobné to je i v plzeňské továrně firmy Panasonic. Radek Vach, produktový manažer říká, že továrna Panasonic AVC Networks Czech plnila tuto novelu zakoníku práce již minulý rok. „V současné době máme dostatek vlastních zaměstnanců a nikoho ze zemí mimo Evropskou unii si nenajímáme,“ říká Vach.

Bez dělníků ze zemí mimo EU se dokáží obejít i lesnické firmy. Miroslav Švec, prezident asociace podnikatelů v lesnictví říká, že by změny v zaměstnávání agenturních pracovníků mohly způsobit určité problémy v době sezonních prací, ale ty jsou podle jeho názoru řešitelné. „Klademe důraz hlavě na zaměstnávání místních lidí a politiku regionální zaměstnanosti, ale některé lesnické firmy na sezónní práce agenturní zaměstnance využívají,“ říká Švec o možných komplikacích.