Opozice: Babiš zneužívá moc ve prospěch Agrofertu

Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala Zdroj: ctk

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) není v trvalém střetu zájmů, v jeho případě jde o zneužití moci ve prospěch jeho firmy Agrofert. Na úvod schůze Sněmovny, na níž budou poslanci hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě, to řekl předseda opoziční ODS Petr Fiala. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že se Babiš obohacuje na úkor veřejných rozpočtů. Nazval ho agrárním baronem. Diskuse ve Sněmovně zřejmě poběží od noci, poslanci si totiž odhlasovali možné prodloužení jednání.

Fiala soudí, že zneužití moci z Babišovy strany si všimli i zástupci koaličních ČSSD a KDU-ČSL. „Ale my jsme jediní, kteří před tím nestrkají hlavu do písku,“ uvedl Fiala. Babiš by měl podle něho změnit ministerstvo a místo financí řídit třeba kulturu, diplomacii nebo sociální věci. Skupina Agrofert by se měla podle Fialy oddělit od státu. Firmy z této skupiny by se neměly hlásit do výběrových řízení, neměly by čerpat dotace a pobídky a vláda by neměla psát zákony, které vyhovují zejména firmám z holdingu, uvedl Fiala.

Podobně jako Fiala mluvil Kalousek. „Všude, kde na sebe narazí zájem veřejných rozpočtů a Agrofertu, zájem Agrofertu bude mít vždy přednost,“ tvrdí. „Cítíme, že tento obrovský střet zájmů je už za čarou,“ uvedl také šéf frakce Úsvitu Marek Černoch.

Hlasování kvůli Agrofertu?

Schůzi podnítily frakce TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu kvůli sporům o daňové zvýhodnění biopaliv. Při hlasováním o něm hnutí ANO minulý týden navzdory svým dřívějším prohlášením nepodpořilo ukončení této podpory. Opozice tvrdí, že prospěch z ní má Agrofert.

Zřejmě největší pobavení v sále zatím v dnešní debatě vzbudil sociální demokrat Jan Chvojka, jenž omylem kritizoval vládní poslankyni Janu Lorencovou (ANO). Kvůli jejímu projevu se domníval, že patří k rozpadajícímu se hnutí Úsvit.

Poslanci debatovali i o hereckých výkonech a Josef Hájek (ANO) opět zvedl téma o tom, že Kalousek minulou středu vystupoval ve Sněmovně opilý. Kalousek to označil za pomluvy.

Komunisté se drží stranou

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik řekl, že jeho poslanci nebudou hlasovat pro kádry z TOP 09 a ODS, s nimiž má tato země bohaté zkušenosti z doby jejich vládnutí. Po komunistech se však podle něj nemůže chtít ani to, aby vládu nadšeně podporovali.

Vláda hlasování o nedůvěře přečká, což připouštějí i iniciátoři schůze. Aby kabinet důvěru ztratil, muselo by pro opoziční návrh zvednout ruku nejméně 101 z 200 poslanců. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL ale má v dolní komoře poměrně pohodlnou většinu 111 hlasů. Proti vládě by mělo hlasovat kolem pěti desítek poslanců. Komunisté i někteří nezařazení poslanci deklarovali, že se hlasování zdrží.

Pavel Páral: Jak chtěli vlci vybírat baču