Opozice žádá konec hejtmana Rozbořila, chce hlasovat o důvěře

Hejtman Jiří Rozbořil

Hejtman Jiří Rozbořil Zdroj: CTK

Opoziční TOP 09 a STAN požadují svolání mimořádného zastupitelstva Olomouckého kraje, na kterém se bude hlasovat o důvěře hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi (ČSSD) obviněnému z podplácení, řekl předseda klubu zastupitelů TOP 09 a STAN Bořivoj Šarapatka. Mimořádné zastupitelstvo kvůli Rozbořilově obvinění chce také KDU-ČSL. Hejtman ale zatím zastupitelstvo nesvolal, stačila by mu podpora klubů zastupitelů ČSSD a KSČM, které v Olomouckém kraji vládnou.

Rozbořil odpoledne jednal s předsedy klubů krajského zastupitelstva. „Po debatě jsme se shodli na tom, že (hlasování o důvěře) nemá oporu v zákoně a tudíž hlasování o důvěře napříč celým zastupitelstvem nemá význam,“ uvedl Rozbořil, který o vyjádření podpory požádá pouze klub zastupitelů ČSSD a koaliční KSČM. Se zástupci KSČM bude Rozbořil jednat v pondělí.

Opozice by se při případném hlasování o důvěře podle hejtmana dostala do prekérní situace, protože při volbě vedení kraje pro koalici ČSSD a KSČM nehlasovala. Hejtman v pátek oznámil, že hodlá požádat o důvěru na zastupitelstvu, ať už na mimořádném nebo nejpozději na řádném 18. prosince. Dnes své vyjádření poopravil. „Omlouvám se, možná došlo k nějakému šumu nebo špatnému vyjádření, ale žádám o důvěru zastupitele za ČSSD a zastupitele za KSČM,“ řekl.

Rozbořil zatím nesvolá mimořádné zastupitelstvo, protože o to musí požádat třetina zastupitelů. „Dnes na schůzce tuto žádost podal pouze klub TOP 09, ostatní kluby ji zatím nepodaly,“ uvedl hejtman, který dnes předsedy klubů krajského zastupitelstva seznámil se svým případem.

Místní ČSSD za hejtmanem stojí

Hejtman, který je obviněn z podplácení, s obviněním nesouhlasí a podal proti němu stížnost, protože je to podle něj nedorozumění. Při tajném hlasování krajského vedení ČSSD o jeho setrvání ve funkci hejtmana jej v pátek večer podpořilo 21 z 29 přítomných členů.

Rezignovat odmítl i po páteční schůzce s předsedou ČSSD a premiérem Bohuslavem Sobotkou, který jeho rozhodnutí nepokládá za rozumné. Podle Sobotky měl hejtman rezignovat do doby, než se zjistí, zda spáchal, nebo nespáchal trestný čin. Olomoucká ČSSD však přišla o svého lídra pro krajské volby, podle stanov strany nemůže Rozbořil jako obviněný příští rok kandidovat.

V olomoucké korupční kauze byli vedle Rozbořila obviněni také náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec, šéf tamní hospodářské kriminální policie Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý, blízký přítel bývalého ministra vnitra Ivana Langra. Kauza se týká ovlivňování některých trestních kauz a úniků informací ze spisů, což negativně ovlivňovalo vyšetření případů.