Oranžovorudé tažení: volby ovládla levice

ČSSD

ČSSD Zdroj: CTK

Po sečtení naprosté většiny okrsků v nynějších krajských volbách je jasné, že ČSSD vyhraje v šesti krajích, na prvním místě je také v dalších čtyřech. KSČM má jedno vítězství jisté, v dalším kraji je na prvním místě. Také ODS má jedno vítězství jisté. Na prvním místě ve svém kraji jsou stále Starostové pro Liberecký kraj. Výsledky plynou z údajů na volebním serveru Českého statistického úřadu. Volební účast zatím vycházela na 36,8 procenta.

Pro ČSSD dosud hlasovalo 23,6 procenta voličů, pro KSČM 20,5 procenta. ODS byla po sečtení hlasů z 99 procent okrsků na třetím místě s 12,3 procenta. KDU-ČSL, která ovšem kandiduje v různých krajských koalicích, dosáhla zatím v součtu na 9,9 procenta hlasů. Pro TOP 09/STAN hlasovalo 6,6 procenta lidí. Žádná další strana nepřekročila v celorepublikovém součtu pět procent.

Sociální demokraté, kteří nyní ve všech regionech vládnou, mají už nyní vítězství jisté v Jihočeském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Zlínském, Moravskoslezském kraji a na Vysočině. Plyne to z propočtů ČTK. Vedou také ve Středočeském, Pardubickém a 0lomouckém kraji.

Jasné už je vítězství komunistů v Ústeckém kraji, první jsou také v Karlovarském kraji. Jisté už také je, že ODS udrží své vítězství v Plzeňském kraji.

V Libereckém kraji jsou stále první Starostové pro Liberecký kraj.

Levice dominuje i senátním volbám

Opoziční ČSSD vyhrála první kolo senátních voleb a má šanci obnovit si většinu v Senátu. S KSČM bude mít v horní komoře většinu jistě. ODS zřejmě přijde o čtyři křesla a TOP 09 a Starostové ztratí potřebný počet senátorů pro zachování klubu. Naopak senátní klub KDU-ČSL patrně nezanikne. KSČM má šanci poprvé v historii horní komory klub získat.

Po sečtení hlasů z 90 procent okrsků postupovali kandidáti ČSSD ve 22 obvodech, z toho ve 12 z prvního místa. Nejméně v sedmi obvodech budou soupeřit s komunisty, v nich bude mít levice křesla a tím i nadpoloviční většinu v horní komoře jistá. KSČM postupovali celkem ve 13 obvodech, z toho ve čtyřech z prvního místa.

V pěti obvodech vítězili kandidáti ODS, v dalších pěti byli na druhém místě. Ve dvou obvodech figurovali na prvním místě kandidáti lidovců, na dvou druhých místech kandidáti TOP 09.

Z prvních míst postupují také protikorupční aktivista Libor Michálek (za Piráty), prezident Agrární komory Jan Veleba a podnikatel Tomio Okamura jako nezávislí kandidáti a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za Stranu zelených). Ze druhého místa má šanci dostat se do Senátu v Ostravě horolezec Leopold Sulovský (za Hnutí Ostravak).

K senátním volbám přišlo podle dosavadních výsledků na volebním webu asi 34,7 procenta voličů.