Ostravský primátor Macura a jeho dvě náměstkyně do půl roku složí své funkce

Primátor Ostravy Tomáš Macura do půl roku odejde z funkce. Už dříve vystoupil i z hnutí ANO.

Primátor Ostravy Tomáš Macura do půl roku odejde z funkce. Už dříve vystoupil i z hnutí ANO. Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Primátor Ostravy Tomáš Macura do půl roku odejde ze své funkce. Spolu s ním rezignují i jeho dvě náměstkyně Zuzana Bajgarová a Kateřina Šebestová. V pondělí se na tom jednomyslně shodl klub zastupitelů. Stávající koalice by měla zůstat zachována. Macura už před týdnem opoustil hnutí ANO. Nesouhlasí s jeho směřováním, které je podle něj zcela odlišné od doby, kdy do něj vstupoval.

První místopředseda ANO Karel Havlíček považuje Macurův odchod z funkce primátora za rozumné řešení, přišel podle něj o politickou podporu. „Nedovedu si představit, že by dál dlouhodobě vykonával funkci, do které ho svými hlasy zvolili voliči hnutí ANO,“ přidala se šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. 

Podle Šebestové Macura nabídl svou funkci k dispozici s tím, že by ji mohl předat postupně vybranému nástupci z hnutí ANO. Pro stejný postup se rozhodla i Šebestová, která má na starosti životní prostředí, a také náměstkyně Bajgarová, která zodpovídá za investice. Bajgarová už z hnutí ANO vystoupila, předsedkyně klubu zastupitelů ANO Šebestová se chystá hnutí opustit rovněž. 

Macura byl kritikem směřování hnutí ANO a jeho politického programu dlouhodobě, už v roce 2019 řekl v rozhovoru s Čestmírem Strakatým, že zvažuje odchod. 

Tweet, v němž ostravský primátor oznámil, že opouští hnutí ANO: