Osvobození v kauze Promopro chtějí po státu miliony jako odškodnění

Zdroj: CT

Tři bývalí vysoce postavení úředníci ze sekce pro české předsednictví EU, které soud osvobodil v kauze Promopro, chtějí po státu odškodnění. Dohromady jde o miliony korun, uvádí iRozhlas.cz. Odvolací soud potvrdil jejich nevinu letos v lednu. Pro devět obžalovaných podnikatelů soud stanovil tresty vězení. Firma Promopro zajišťovala audiovizuální techniku při českém předsednictví EU, zakázku získala v roce 2008 od úřadu vlády bez výběrového řízení.

Policie úředníky prověřovala od roku 2011, obvinila je o rok později. Kvůli údajnému účelovému a nedůvodnému upřednostnění Promopra čelili obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku někdejší šéfka předsednické sekce Jana Hendrichová, právník David Mlíčko a diplomat Radomír Karlík.

Městský soud v Praze je už předloni označil za "obětní beránky", kteří k trestné činnosti neměli žádný motiv. Soudkyně pražského vrchního soudu letos v lednu uvedla, že úředníci Promopro vybrali, protože firma byla podle jejich zjištění jediná schopná danou veřejnou zakázku splnit.

Mlíčko chce po státu 4,7 milionu korun jako náhradu nemajetkové újmy, Hendrichová ve dvou žalobách 450 tisíc korun a 950 tisíc korun jako náhradu za škodu způsobenou nesprávným úředním postupem. Žaloby byly podány na Obvodní soud pro Prahu 2, potvrdila serveru mluvčí soudu Marcela Pröllerová.

U soudu bude stát zastupovat ministerstvo spravedlnosti. Jeho mluvčí Jakub Říman potvrdil, že úředníci na jaře poslali na ministerstvo žádost o mimosoudní vyrovnání. Odškodnění chce i diplomat Karlík. O žádostech resort ještě nerozhodl.

Podnikatelé dostali v kauze Promopro tresty od 3,5 do devíti let vězení. Nejvyšší devítileté tresty pražský vrchní soud potvrdil pro jednatele Promopra Jaroslava Veselého a podnikatele Vlastimila Maxu. Veselý podle rozsudku podvodně předkládal k vyúčtování i faktury za smyšlené služby.

Další odsouzení muži převáděli nelegálně získané peníze na jiné firmy. Státu tak způsobili škodu v řádu stamilionů korun. Stíhání v kauze se vyhnulo bývalému místopředsedovi vlády pro evropské záležitosti Alexandru Vondrovi (ODS), v případu měl postavení svědka a u soudu se úředníků zastal.