Panamskými dokumenty se budou zabývat i české daňové úřady

Generální finanční ředitelství

Generální finanční ředitelství Zdroj: financnisprava

Generální finanční ředitelství bude studovat data z tzv. Panama Papers, které obsahují informace o politicích i podnikatelích, kteří využívali daňové ráje, řekl vedoucí oddělení mezinárodního zdaňování Vítězslav Kapoun. Úřad o data již požádal německé novináře.

„Zabýváme se všemi podněty, které se k nám dostávají, a tyhle vypadají rozhodně zajímavě, takže se je chystáme pochopitelně vyhodnocovat. Stejně jako tomu bylo v podobných případech s daty ze Švýcarska nebo Lucemburska,“ řekl pro ihned.cz Kapoun.

Na jedenáct milionů dokumentů v Panamě sídlící poradenské firmy Mossack Fonseca zveřejnilo v neděli několik předních světových médií. Údajně z nich vyplývá, jak firma pomáhala klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti. Společnost Mossack Fonseca se hájí, že za 40 let nikdy nebyla obviněna z kriminální činnosti. Zakládání offshoreových společností či působení politiků v jejich vedeních samo o sobě není ilegální.

Mezi stovkami osob a firem, jimž právní firma Mossack Fonseca údajně pomáhala v uplynulých letech obcházet daňové zákony založením jedné nebo více offshoreových firem, je podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku i 283 Čechů.

Nejčastěji Češi schovávají své firmy na Seychely, kde pro ně Mossack Fonseca založila přes 800 firem. Následují Britské Panenské ostrovy, Bahamy, pacifický ostrov Niue, Panama nebo ostrov Samoa.