Pandury se prodraží, obranu vyjdou o 800 milionů víc

Ministr obrany Martin Stropnický v rozhovoru pro Blesk

Ministr obrany Martin Stropnický v rozhovoru pro Blesk Zdroj: FOTO CNC - Robert Klejch

Martin Stropnický slaví 19. prosince 2016 šedesátku. O prezidentské kandidatuře mlží (za ním obraz T. G. Masaryka)
Ministr obrany Stropnický.
Stropnický o padlých vojácích: Pro jejich rodiny nikdy nemůžeme udělat dost
Stropnický o novince v armádě: Rozčílilo mě, že to předtím nebylo!
Ministr obrany Martin Stropnický v Lipníku nad Bečvou u 143. zásobovacího praporu
6
Fotogalerie

Ministerstvo obrany zaplatí za 20 nových pandurů téměř o 800 milionů korun více, než předpokládalo. Místo původně plánovaných 1,274 miliardy budou stát tyto obrněné transportéry 2,069 miliardy korun včetně DPH. Zdražení úřad zdůvodňuje lepší balistickou ochranou a upřesněním armádních požadavků na technologické a informační systémy.

Změnu ceny zakázky projedná na jednom z prvních zasedání v příštím roce vláda. O zvýšení ceny zakázky informoval server Euro.cz.

Nákup šesti velitelsko-štábních a 14 spojovacích pandurů vláda schválila již loni v létě. "Během následného vyjednávání o smlouvě došlo k úpravě požadavků ze strany armády," uvedl Pejšek. Média již v minulosti informovala, že se cena pravděpodobně zvýší.

Zvýšení ceny je podle Pejška způsobeno "lepší balistickou ochranou a upřesněním armádních požadavků na technologické a IT systémy uvnitř vozidel". "Nechali jsme si zpracovat dva nezávislé znalecké posudky, které potvrdily, že jde o cenu v místě a čase obvyklou," uvedl.

O zvýšení ceny chce Stropnický informovat vládu. "Následně dojde k podpisu smlouvy. Dodávky vozidel jsou plánovány v letech 2019 až 2020," poznamenal Pejšek.

Armáda nyní využívá 107 pandurů. Původně jich chtěla o 90 více, v plánu tehdy byl právě i nákup spojovacích a velitelských vozidel. Z koupě ale sešlo.

Zakázku získá společnost Tatra Defence Vehicle, která je součástí skupiny Czechoslovak Group. Ta má uzavřenou licenční dohodu se společností General Dynamics European Land Systems - Steyr GmbH. Na jejím základě je výhradním výrobcem a prodejcem obrněných vozů Pandur II 8x8 v Česku i na vybraných trzích východní Evropy a Asie. Mluvčí skupiny Andrej Čírtek v minulosti uvedl, že na zakázce by se měly podílet další české společnosti včetně státního podniku Vojenský výzkumný ústav (VVÚ).

Ministerstvo obrany chce také příští rok uzavřít smlouvu na koupi 62 obrněných vozidel Titus. Jejich cena by měla být 3,86 miliardy korun a třínápravové stroje by měly být dodány v letech 2018 až 2023.