3D radary dodají Česku Izraelci

Izraelský radar Elta

Izraelský radar Elta Zdroj: profimedia.cz

K zájemcům o dodávky radarů pro českou armádu patří izraelská firma Elta. Snímek ukazuje možnou podobu jejího radaru řady AD STAR
Radar EL/M 2084 AD izraelské firmy Elta
Izraelský radar Elta
Izraelský radar Elta
Izraelský radar Elta
6
Fotogalerie

Po čtyřech letech úvah, jednání a občas i nečekaných zvratů vybralo ministerstvo obrany dodavatele moderních 3D radarů, které nahradí téměř už muzeální ruskou techniku. Třicetičlenná hodnotící komise se shodla, že nejvýhodnější nabídku podala izraelská státní společnost IAI Elta Systems s radary ELM 2084 ze systému Iron Dome. 

Izraelci považovaní za hlavní favority porazili francouzský Thales a švédský Saab. Na osm mobilních souprav i s dlouhodobým servisem má obrana vyčleněno 5,9 miliardy korun. „Izraelská nabídka přesvědčila jak cenou, tak ochotou jednat na mezivládní úrovni a navázat tak užší spolupráci mezi ozbrojenými složkami obou zemí,“ shodly se zdroje deníku E15 blízké ministerstvu a vítězné firmě.

Výsledky tendru, v němž se posuzovalo na 360 ekonomicko-technických parametrů, má šéf rezortu Martin Stropnický (ANO) oficiálně oznámit v pátek. Jde o první strategickou zakázku, kde se mu po třech letech ve funkci podařilo výrazně pokročit. Nestihne ji však uzavřít do konce roku a poslat dodavateli první půlmiliardovou splátku, jak plánoval.

Rozhodnutí odborné komise musí nejprve schválit vláda, pak začnou rozhovory s izraelskou stranou o detailech smlouvy. I když mohou trvat několik měsíců, půjde po prodloužení pronájmu stíhaček Gripen o druhý armádní kontrakt uzavřený kabinetem Bohuslava Sobotky (ČSSD), který má klíčový význam pro obranu země.

 

Izraelské ELM 2084 mají duální funkci. Kromě sledování prostoru nad Českem do tří tisíc metrů včetně malých a nízkoletících cílů umožní i aktivně odpalovat a navádět pozemní prostředky protivzdušné obrany. Výhodou je i mezivládní úroveň. „Chceme s dodavatelskou zemí navázat užší vojenskou spolupráci například formou společných cvičení nebo sdílením citlivých informací,“ uvedl nedávno Stropnický.

Soutěž byla v tuzemsku vnímána jako souboj dvou nejsilnějších zbrojařských skupin. Za Izraelci stojí Czechoslovak Group Jaroslava Strnada, za švédským Saabem tradiční český obchodník se zbraněmi Omnipol. Strnad na jaře ovládl pardubickou Retii, která se bude na výrobě a servisu izraelských radarů podílet. Retia stála přede dvěma roky v čele konsorcia firem ze zemí V4, které 3D radary nabízelo.

Ministerstvo však tuto možnost zavrhlo. V reakci na jeho rozhodnutí Retia navázala průmyslovou kooperaci právě s izraelskou Eltou. Předpokládá, že ze zakázky získá asi dvě miliardy. Ministerstvo loni oslovilo více výrobců. Nejprve vypadly americký Northrop Gruman, který na výzvu nereagoval, a po něm evropský Airbus S.A.S. Letos odstoupila i BAE Systems z Velké Británie.