Paroubek si vzal ČSSD na mušku kvůli Mostecké uhlené

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: ctk

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek se krátce před ustavujícím sjezdem své nové strany - Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21), pustil do bývalých spolustraníků. Důvodem jsou podivné toky peněz kolem firmy Appian a podezření z korupce v kauze privatizace Mostecké uhlené (MUS).

Podle švýcarských detektivů poslala Appian za poradenství při prodeji Škody 150 milionů korun tajemné firmě sídlící na Britských Panenských ostrovech a část jich pak zřejmě skončila jako korupční peníze v Česku, píše deník Dnes.

“Považuji poslední informace médií za velmi závažné. V zájmu důvěryhodnosti české politiky a především levicové opozice, by se měly špičky ČSSD v čele s jejím předsedou Bohuslavem Sobotkou k vzneseným obviněním postavit čelem a vysvětlit svoji roli v těchto miliardových privatizacích, nad nimiž se vznáší podezření z korupce,“ uvedl Paroubek.

Paroubkova výzva míří především na předsedu Bohuslava Sobotku a místopředsedkyni Marii Benešovou. „Sobotka by měl vysvětlit, proč jako ministr financí nepožadoval rozkrytí vlastnické struktury společnosti Appian, ačkoliv již tehdy existovaly indicie, které se dnes potvrzují, totiž že je vlastněná manažery MUS,“ tvrdí Paroubek.

Očekává také, že někdejší nejvyšší státní zástupkyně Benešová vyzve premiéra Nečase k předložení důkazů, anebo k omluvě za jeho výroky o tom, že měla z pozice nejvyšší státní zástupkyně zasahovat do vyšetřování privatizace MUS.

„Mlčení a přešlapování vedení ČSSD v tak závažných kauzách, jako jsou miliardové tendry z doby, kdy byli současní její představitelé ve vysokých stranických či ústavních funkcích, jen zvyšuje podezření o jejich možné roli v těchto procesech a diskredituje levicovou politiku jako takovou,“ uzavřel Paroubek.