Peake: Místo Dobeše mám více kandidátů

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Nejmenší vládní strana LIDEM má na post ministra dopravy připraveno několik jmen, jsou to straníci i nestraníci, řekla po jednání předsednictva strany její šéfka a vicepremiérka Karolína Peake. Konkrétnější být nechtěla, neuvedla ani počet možných kandidátů.

O personálním obsazení vlády chce Karolína Peke nejprve jednat s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Schůzka se uskuteční v nejbližší době.

Peake se s Nečasem dostala do sporu poté, co předseda vlády ostře odmítl původní návrh LIDEM, aby se do čela ministerstva dopravy postavil spolupracovník Peake Robert Vacek. Roztržku po několika dnech ukončil sám Vacek, který oznámil, že o post zájem nemá. Na uvedenou ministerskou funkci hledají LIDEM náhradníka poté, co se ke 3. prosinci po výzvě své strany, aby tak učinil, rozhodl odejít nynější ministr Pavel Dobeš.

Předsednictvo nejmenší vládní strany jednalo v Poslanecké sněmovně jen krátce před schůzkou špiček koaličních stran ve formátu K9, která se sešla v poledne. „Většinu času jsme řešili organizační věci ohledně krajské struktury a členských přihlášek,“ poznamenala předsedkyně LIDEM Peake.

Ve formátu K9 se vládní ODS, TOP 09 a LIDEM chtějí dohodnout na revizi koaliční smlouvy tak, aby byla podepsána do konce roku, ideálně ještě do Vánoc. Žádoucí by podle Peake ale bylo, aby otázka byla vyřešena do 3. prosince, kdy ministerstvo opustí současný ministr Dobeš.