Pesimismus je pryč, nabírat lidi chce ve světě polovina firem. V Česku víc

Většina firem hledá zaměstnance se širší škálou dovedností než v minulosti.

Většina firem hledá zaměstnance se širší škálou dovedností než v minulosti. Zdroj: Bosch

Polovina firem na celém světě plánuje letos zvyšovat počty zaměstnanců, pětina je hodlá snižovat. Nejvíce nabírat hodlají správci aktiv, zdravotnické a farmaceutické společnosti. V Česku chce zvyšovat stavy více než polovina firem, zlomil se tak pesimismus z loňska, kdy to bylo o 11 procent méně.

Ukázal to průzkum poradenské společnosti PwC mezi více 1300 generálními řediteli z téměř 80 zemí světa. „Najít správné lidi bude letos jedním z nejtěžších úkolů pro šéfy firem. Většina z nich přiznala, že hledá zaměstnance se širší škálou dovedností než v minulosti. Zároveň si uvědomují potřebu přistupovat k zaměstnancům individuálně. Téměř dvě třetiny firem proto mají strategii diversity a začleňování a 85 procent uvedlo, že jim to zlepšilo výsledovku,“ říká Daniel Soukup, odborník na řízení lidských zdrojů PwC ČR.

Zaměstnanci se hledají přes více kanálů

Společnosti hledají zaměstnance s požadovanými schopnostmi a znalostmi mnoha různými způsoby: 78 % generálních ředitelů v průzkumu uvedlo, že vždy využívají při hledání zaměstnanců více kanálů včetně on-line platforem a sociálních sítí.

Celkem 71 procent firem aktivně hledá ty nejlepší talenty na mnoha rozdílných geografických trzích, průmyslových odvětvích a demografických skupinách.

„Trh práce se globalizuje. V roce 2020 bude více než polovina absolventů vstupujících na trh práce z rozvíjejících se ekonomik. Firmy již nyní loví nejlepší odborníky i absolventy po celém světě, včetně České republiky. Proto se výrazně neliší poptávka českých firem od globálních dat. Ne náhodou tak například největší mzdový růst očekáváme letos v Česku u firem z finančního sektoru, farmacie a vybraných průmyslových odvětví,“ dodává Daniel Soukup.

V Česku výrazný posun dopředu

Mezi českými firmami je více než polovina (55 procent) těch, které letos plánují nabírat. Loni jich bylo 44 procent. Naopak 18 procent českých firem plánuje v roce 2015 stavy zaměstnanců snižovat, ještě loni jich bylo 28 procent.

Stejně jako se Češi stále častěji snaží uplatnit na globalizovaném mezinárodním trhu práce, pozorujeme i zvýšený zájem cizinců o práci v Česku. Občané EU mají vstup na český trh práce poměrně snadný, roste však také zájem českých zaměstnavatelů zejména o IT specialisty, techniky a strojní inženýry z mimoevropských zemí.

Potvrzuje ho i rostoucí poptávka po službách souvisejících s vyřizováním pracovních a pobytových povolení, který v poslední době zaznamenává poradenská společnosti PwC Česká republika.

Kolik firem ve světě hodlá zvyšovat počty zaměstnancůKolik firem ve světě hodlá zvyšovat počty zaměstnanců | PwCPramen: PwC

Čtěte také:

Stavební firmy začnou poprvé od krize nabírat, práci najdou tisíce lidí

Metrostav šetří, meziročně propustil dvojnásobný počet lidí

Zaměstnanci Škody chtějí protestovat před sídlem firmy, kvůli mzdám

Pracujte z domu a udělejte o desetinu více práce