Petr Hlubuček: Obviněný náměstek rezignoval na všechny svoje funkce

Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN)

Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) Zdroj: Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Policisté u Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policisté u Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policisté u Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policisté u Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policisté u Petra Hlubučka (15. června 2022).
7
Fotogalerie

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili 11 lidí kvůli hospodaření pražského dopravního podniku (DPP). Mezi obviněnými je primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN), který je členem dozorčí rady DPP. Hlubuček na své funkce po obvinění postupně rezignoval.

Hlubuček je členem pražského zastupitelstva od roku 2018, od stejného roku je i náměstkem primátora, v zodpovědnosti má mimo jiné životní prostředí, infrastrukturu a bezpečnost. Zvolen byl za TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu.V pražském zastupitelstvu je prvním místopředsedou klubu TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu.

Hnutí STAN mu po obvinění kvůli hospodaření dopravního podniku hlavního města pozastavilo členství a vedení hnutí ho také vyzvalo, aby odstoupil z funkce náměstka primátora i dalších pozic, v nichž reprezentuje hnutí STAN.

Vede komisi rady hlavního města pro bezpečnost, pro prevenci kriminality a udělování grantů a pro udělování grantů v oblasti životního prostředí a je místopředsedou komise pro udržitelnou energii a klima. Je také členem řídící rady společného Integrovaného dopravního systému (IDS) Prahy a Středočeského kraje.

Od roku 2010 je Hlubuček také starostou městské části Praha - Lysolaje. Nejprve kandidoval jako nezávislý, později za Starosty. Do hnutí STAN vstoupil v roce 2016, v současnosti je členem předsednictva a celostátního výboru hnutí a předsedou jeho pražské organizace.

Jak bude vypadat nová linka D pražského metra?

Video placeholde
• Videohub

 

Podle obchodního rejstříku je členem dozorčích rad společností Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. a Pražské služby, a.s. Je i společníkem a členem statutárního orgánu společnosti Combi travel partner s.r.o. a předsedou správní rady Nadačního fondu bezpečná Praha.

Rodák z Vrchlabí (22. dubna 1974) absolvoval provozně ekonomickou fakultu České zemědělské univerzity (obor provoz a ekonomika). Studoval i v zahraničí, poté pracoval v milánské centrále cestovního ruchu. Po návratu do ČR začal podnikat v cestovním ruchu a hotelnictví, například pracoval jako obchodní ředitel hotelu Galaxie v městské části Praha - Suchdol a byl zakladatelem a spolumajitelem hotelu Rubikon.

Jako náměstek primátora má na starosti i klimatickou strategii města, kterou loni v květnu schválili radní. Plán počítá také s kontroverzním zpoplatněním vjezdu do centra, o čemž se v metropoli diskutuje delší dobu.

Seznam Zprávy letos v dubnu informovaly o údajných nejasnostech kolem Hlubučkových nákupů bytů ve Španělsku v uplynulých letech, z nichž si část pořídil s životním partnerem a lysolajským zastupitelem Jiřím Karvánkem (STAN). Náměstek primátora ale odmítl, že by se v této souvislosti dopustil nějakého pochybení.

Jako náměstek primátora se stal i členem pražského krizového štábu během pandemie koronaviru.