Piráti a Zelení napadnou výsledek eurovoleb. Liška zvažuje rezignaci

Ondřej Liška

Ondřej Liška Zdroj: ctk

Česká pirátská strana hodlá napadnout výsledek evropských voleb u Ústavního soudu. Chce zrušit hranici pěti procent k získání mandátu v Evropském parlamentu. Podobnou stížnost připravuje i Strana zelených. Piráti získali 4,78 procenta hlasů, zelení 3,77 procenta hlasů.

„Uzavírací (pětiprocentní) klauzule omezuje poměrné zastoupení názorů v Evropě a ve volbách v Evropském parlamentu je zcela nesmyslná, protože vláda se v EU nesestavuje,“ uvedl člen Pirátů a jeden ze spoluautorů stížnosti Jakub Michálek. Strana poukazuje na to, že německý ústavní soud letos v únoru zrušil pravidlo, podle kterého politické strany potřebovaly ke vstupu do Evropského parlamentu získat ve volbách nejméně tři procenta odevzdaných hlasů.

Předseda Pirátů a lídr jejich kandidátky do Evropského parlamentu Ivan Bartoš s poukazem na 21 mandátů pro české kandidáty v Evropském parlamentu upozornil, že podpora jeho strany ve volbách překročila jednu jednadvacetinu hlasů. „To znamená, že bychom měli získat jeden mandát,“ poznamenal.

Podobně jaké představitelé Pirátů argumentuje i předseda Strany zelených Ondřej Liška. „Nesestavuje se žádná vláda, takže je nesmysl omezovat rozdělení mandátů,“ uvedl. „My ji budeme podávat určitě také a budeme rádi, když se k tomu navzájem připojíme. My už máme k tomu zpracovanou analýzu a nepochybně tu stížnost podáme,“ dodal.

Liška byl současně lídrem evropské kandidátky zelených a z jejich volebního neúspěchu musí „nepochybně vyvodit důsledky“. Na dotaz, zda uvažuje o rezignaci na vedení zelených, odpověděl: „I o tom uvažuji.“

Piráti sestavili kandidátku do evropských voleb letos poprvé. V loňských sněmovních volbách získali 2,66 procenta hlasů. K letošním evropským volbám ale přišlo třikrát méně lidí než k loňským sněmovním, což podle odborníků mohlo výsledky malých stran vylepšit.