Piráti okopírovali Seznam, chtějí debatu o autorských právech

Piráti.cz

Piráti.cz

Česká pirátská strana spustila nový stranický web, který napodobuje vzhled portálu Seznam.cz. Chtějí tak podle svého prohlášení vyvolat debatu o kopírování v digitálním prostředí a na internetu. Stránky fungují na principu wiki – do jejich tvorby se může svobodně zapojit každý.

Piráti jsou známi svým bojem proti ochraně autorských práv a zákonům znemožňujícím kopírování či stahování filmů, hudby a jiných autorských děl. Považují je za překážku svobodného šíření informací.

Podle vyjádření na webu stránka „již svým vzhledem rozpoutává debatu o kopírování v digitálním prostředí“. „Chceme demonstrovat, že nikdo nemůže mít monopol na rozvržení webu nebo použitou barvu,“ řekl místopředseda pirátů Mikuláš Ferjenčík. Seznam je podle něj navíc „synonymem pro internet“ pro starší lidi, které chce nyní pirátská strana svým programem také oslovit.

Nová webová prezentace strany je postavena na systému wiki, který využívá internetová encyklopedie Wikipedia. Stránky tak jednoduchým způsobem umožní příznivcům strany zapojit se do tvorby obsahu webu, ale třeba i stranického programu. „Snažíme se tak dále rozvíjet koncept politiky na principu wiki. To znamená využívat nadšení dobrovolníků, umožnit každému, aby se zapojil, a zcela se otevřít veřejnosti,“ uvedl Michálek.

Příznivci strany budou podle něj moci na internetové stránky vkládat návrhy upoutávek na piráty a jejich program. Také budou moci editovat obsah webu a kupříkladu opravovat překlepy v textech. „Titulní stranu webu a číslo bankovního účtu budeme samozřejmě spravovat sami,“ dodal Michálek.

Vzhled internetové stránky věrně napodobuje grafiku internetového portálu Seznam.cz. I logo pirátů umístěné v záhlaví se svým grafickým ztvárněním blíží logotypu Seznamu a jeho přidružených portálů. Přihlašování do internetového fóra pirátské strany se uskutečňuje přes formulář, který vypadá jako formulář pro přihlášení do elektronické pošty na serveru Seznam.cz.

Pirátský web obsahuje možnost vyhledávání v rámci stranických internetových stránek, odkazy na stanovy, program či regionální organizace strany. Jsou na něm vidět údaje o pohybech na účtu strany a součástí jsou i odkazy na videa z konferencí nebo akcí, jichž se piráti zúčastnili.