Platy policistů a hasičů vzrostou o deset procent

Hasiči

Hasiči Zdroj: HZS JIhomoravského kraje

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a hejtman Milan Chovanec o přestávce mimořádného zasedání rozšířeného Krajského výkonného výboru ČSSD, které se konalo 2. listopadu ve Volduchách na Rokycansku.
Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a ministr vnitra Milan Chovanec
Ministr vnitra Milan Chovanec (vpravo) po projevu 16. září na jednání zářijové schůze Poslanecké sněmovny.
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
8
Fotogalerie

Členům bezpečnostních sborů by se od letošního července měly zvýšit platy o deset procent. Ministerstvo financí najde zhruba jednu miliardu korun, která ke zvýšení platů chybí. Po společném jednání to dnes oznámili ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

K na výšení platů pro letošní rok je potřeba zhruba 1,6 miliardy korun, z toho 600 milionů našlo vnitro ve svém rozpočtu. "Řešíme tím společně historický dluh vůči bezpečnostním složkám," řekl po jednání Chovanec.

Ministerstvo financí původně se zvýšením platů od letošního července nesouhlasilo a navrhovalo ho až od příštího roku. Babiš dnes uvedl, že požadavek byl oprávněný, jelikož například policie při náboru nových příslušníků nabízí velmi nízké platy. Peníze na platy by podle něj neměly jít z rozpočtové rezervy. "Musíme ty peníze najít v rozpočtu někde jinde, to je náš úkol," řekl Babiš.



Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého je dnešní dohoda politiků dobrým signálem pro policisty. "Určitě to přispěje ke stabilizaci neuspokojivého stavu," řekl ČTK Tuhý. Podle něj se budou platy navyšovat plošně napříč celým sborem.

Tarifní platy příslušníků bezpečnostních sborů upravuje nařízení vlády, které ještě musí kabinet schválit. Policejní sbor má zhruba 40 000 lidí, hasičů je přes 9700. Zvýšení platů by se týkalo i celníků, vězeňských dozorců a tajných služeb.