Po osmé to vyšlo. Ředitel BIS Koudelka byl povýšen na brigádního generála

Pavel povýšil šéfa BIS Koudelku do hodnosti brigádního generála

Pavel povýšil šéfa BIS Koudelku do hodnosti brigádního generála Zdroj: ČTK

Prezident Petr Pavel v pondělí učinil to, co bývalý prezident Miloš Zeman léta odmítal udělat. Povýšil ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku na brigádního generála. Učinil to na Pražském hradě na návrh vlády. Zeman jeho povýšení odmítl dokonce sedmkrát. 

Po jmenování nových generálů Pavel uvedl, že ceremoniál si spojuje s důstojností, ctí a také odpovědností a profesionalitou, což všichni nově jmenovaní splňují.

Ještě před zvolením na otázku e15 v prezidentské anketě Pavel odpověděl, že by Koudelku generálem jmenoval. „Ano, zaslouží si to za výsledky své dobře odvedené práce,“ řekl v prosinci. 

„Dnes nejsme v situaci, kdy bychom mohli některé věci dělat jenom jako. Vidíme, že hrozby kolem nás jsou naprosto reálné a to ty, které se týkají vnější bezpečnosti, ale i ty, které se týkají vnitřní bezpečnosti. Musíme tak dělat všechno pro to, abychom na případné krize byli dobře připraveni,“ uvedl po jmenování generálů prezident Pavel, který na začátku proslovu přiznal, že sám stál na druhé straně čtyřikrát a je mu tam ctí předávat tyto dekrety. 

„Nebudu se na vás dívat podle toho, do jaké míry budou vaše názory konformní s těmi mými, ale do jaké míry budete zastávat názory, které vedou k tomu, abychom byli co nejlépe připravení, i když se mi třeba občas nemusí líbit," dodal Pavel. 

Na Pražském hradě u příležitosti Dne vítězství jmenoval Pavel vedle Koudelky i nového šéfa rozvědky Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Vladimíra Posoldu. Do hodnosti generálporučíka Pavel povýšil náčelníka generálního štábu Karla Řehku i jeho zástupce Iva Střechu, do hodnosti generálmajora velitele vzdušných sil Petra Čepelku, náčelníka své vojenské kanceláře Radka Hasalu a velitele pozemního vojska Romana Náhončíka. Brigádními generály se nově stali dosavadní plukovníci generálního štábu Róbert Dziak, Roman Hyťha a Vladimír Studený.

Povýšen do hodnosti generálporučíka byl také policejní prezident Martin Vondrášek. Brigádními generály se stali Posolda, ředitel moravskoslezských hasičů Radim Kuchař a ředitel policie v Olomouckém kraji Tomáš Landsfeld. Do hodnosti brigádního generála Pavel povýšil také ředitele valdické věznice Jiřího Macha.

„Všichni, co tady stojíme, máme obranu České republiky nejen jako práci, ale zároveň jako životní poslání,“ řekl nově jmenovaný generálporučík Karel Řehka a poděkoval prezidentovi za projevenou důvěru. 

Ke Koudelkovi a k BIS byl bývalý prezident Zeman silně kritický a opakovaně ho generálem odmítl jmenovat. O kontrarozvědce prohlásil, že jsou to „čučkaři“ a několikrát dal vůči službě najevo své hluboké opovržení. S Koudelkou šlo ale i o osobní nesympatie, kdy Zemanovi vadilo, že s ním nechtěl spolupracovat a především, že BIS prováděla odposlechy jeho okolí. Podle vlády však šéf zpravodajské služby dokázal, že jednoznačně chrání zájmy země a její bezpečnost.