Po revoluci tu nevzniklo nic horšího než Věci veřejné, říká Babiš

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: E15 Eduard Erben

Andrej Babiš, šéf holdingu Agrofert, který před několika dny zveřejnil výzvu Ano 2011 a rozvířil debatu o korupci v České republice, se v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce ostře pustil do údajných kmotrů, ale také do politické strany Věci veřejné a do prezidenta Klause. Babišova iniciativa proti korupci má prý už 7500 registrovaných příznivců a 1300 sympatizantů na facebooku, přesto Babiš stále tvrdí, že do politiky nevstupuje.

Babiš diskusi s vicepremiérkou pro boj s korupcí a místopředsedkyní Věcí veřejných (VV) Karolínou Peake zahájil zostra. „Pokud chce paní Peake udělat něco pro svoje děti, měla by ze strany vystoupit,“ uvedl Babiš. Podle jeho slov v Česku po revoluci v roce 1989 nevzniklo nic horšího než právě politická strana VV. „Je směšné, že Věci veřejné tu mají mít na starosti boj s korupcí,“ pokračoval v ofenzivě.

„Dostala jsem se do politiky přirozenou cestou,“ hájila se Peake. Z pojmu korupce se podle ní v poslední době stává klišé. „To, že se hádáme o to, kdo je větší bojovník a toto téma se stává předmětem politického boje je škoda, protože pak nezbyvá prostor pro prezentaci skutečných výsledků,“ uvedla Peake. Podle Babiše není možné aby sociální demokraté řídili tuto zemi. Všechny strany už si prý vládnutí vyzkoušeli a teď by měla přijít změna.

Muž blízký Klausovi si prý řekl o úplatek

Babiš k tématu korupce dokonce prohlásil, že si mu o úplatek řekl Klausovi blízký člověk, majitel sportovního klubu Erpet Václav Petr. Týkalo se to prý veta zákona o biopalivech. Novelu zákona o ochraně ovzduší Klaus vetoval loni v květnu.

„Jmenoval se Vašek Petr…to je údajně majitel Erpetu… Ten říkal, že by něco zařídil,“ řekl Babiš. Více nechtěl věc rozebírat, protože pro to prý nemá důkaz, rozhovor údajně probíhal mezi čtyřma očima. Petr bývá považován za Klausovi blízkého člověka z „tenisového“ prostředí.

„Kmotři snídají se státními zástupci na filmovém festivalu v Karlových Varech,“ popisoval šéf Agrofertu jak podle něj funguje korupční prostředí v Česku. „Jde po mě české Palermo, ale nic na mě nemají,“ pokračoval Babiš.

Popřel také jakékoliv propojení s firmou Key Investments, která je spojena s několika velkými kauzami poslední doby. Úplně posledním případem bylo podezřelých 16 milionů na účtu matky bývalého ministra Martina Kocourka, které spravovala právě Key Investmens a nejasné vysvětlení jejich původu bylo důvodem Kocourkova odvolání.

Kromě Kocourkova případu je Key Investments spojována také s rychlým zbohatnutím bývalého českého premiéra Stanislava Grosse nebo s miliony, od několika pražských městských částí, které na transakci nakonec doplatily.

„Nelze se domnívat, že se jedná pouze o shodu okolností Key Investments je jeden velký otazník,“ uvedla Peake. Je zde podle ní důvod pro to, vyšetřit všechny aktivity kolem Key Investments.

„Je zřejmé, že Key Investments byla vytvořena za účelem zbohatnutí konkrétních lidí, určitě to nebyla standardní finanční instituce, která by fungovala běžným způsobem,“ doplnil David Ondráčka, ředitel české pobočky Transparency International.