Po Staroměstské a Pražské tržnici se obnovy dočká i ta Smíchovská

Smíchovská tržnice se dočká přestavby.

Smíchovská tržnice se dočká přestavby. Zdroj: profimedia.cz

Vchod do Staroměstské tržnice v Praze.
Krásy tržnice zakrývají podhledy, ty byly ze shora obaleny skelnou vatou, a tak její krásy zůstaly návštěvníkům po dlouhou dobu zcela ukryté.
Ve spodní části byly sloupy po celou dobu zakryté, tudíž zůstaly zcela nepoškozené.
Mezistrop bude odstraněn.
Radní měli se Staroměstskou tržnicí velké plány. K ambiciózní rekonstrukci zobrazenou na vizualizacích ale nedojde.
13
Fotogalerie

V Praze pokračují snahy o vytvoření moderního tržiště západního vzoru, které bude nabízet jak čerstvé potraviny, tak gastronomické zážitky. K myšlence se připojili i radní Prahy 5, kteří chtějí obnovit budovu bývalé Smíchovské tržnice, ve které dosud sídlil supermarket. Na pronájem prostor vypsala radnice výběrové řízení.

„Máme zájem, aby prostor, který je v nádherném secesním domě z roku 1909, nabídl občanům a návštěvníkům Prahy nejen kvalitní potraviny,“ řekl místostarosta Prahy 5 Martin Damašek (TOP 09). „Chceme oživit jednak budovu, ale také celé náměstí s nádherným parkem. Aby si lidé mohli koupit třeba kávu a croissant a v letních měsících si k tomu sednout v parku,“ dodal. V budově má kromě prodejen potravin a nápojů být i tzv. food court.

Plocha nabídnutá k pronájmu má 1449 metrů čtverečních včetně skladů a sociálního zázemí. Nájemné by mělo činit nejméně 181 tisíc korun měsíčně. Dříve zde sídlil supermarket Tesco. Část budovy dosud využívá městská knihovna.

Budova Smíchovské tržnice byla postavena v letech 1906 až 1909 na pozemcích bývalé botanické zahrady u náměstí 14. října. Secesní budovu navrhl architekt Alois Čenský, který stál i za vznikem sousedního Národního domu na Smíchově.

V Praze pokračují práce na obnově dalších tržnic, zejména pod taktovkou magistrátu. Na dvě až tři miliardy korun vyjde například rekonstrukce Pražské tržnice v Holešovicích, jejíž přeměna bude trvat patnáct let. „Intenzivně připravujeme rekonstrukce hal v Pražské tržnici a zároveň rozšiřujeme nabídku služeb areálu pro Pražany i ve stávajících prostorách,“ uvedl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Areál má plnit funkci kulturní, obchodní a gastronomickou. Budou zde i kanceláře, supermarket a má vzniknout vyhlídková věž.

V posledních letech se již podařilo zrušit stánky, které hyzdily centrální korzo. Radní v květnu schválili nové nájemní smlouvy, v tržnici otevře papírnictví, opravárna, keramická dílna, optika nebo další obchody s potravinami. Další volné obchodní prostory v areálu by měly být připravené k pronájmu ve druhé polovině tohoto roku. Město současně vede spor s majitelem místního nevěstince Showpark, který nemá s městem nájemní smlouvu, ale stále se brání vyklizení. Soud již přitom rozhodl ve prospěch metropole.

Do konce roku by měla otevřít také Staroměstská tržnice v centru města. Radní nakonec upustili od ambiciózního plánu na půlmiliardovou přestavbu tržnice, kde dříve sídlil supermarket Albert, a rozhodli se jen pro drobné úpravy. Jde především o odstranění mezistropu, který do haly přistavělo komunistické vedení města v osmdesátých letech a které zakrývá unikátní klenutý strop. „Koncem roku bychom mohli znovu zpřístupnit Staroměstskou tržnici lidem,“ řekl radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).