Počet obyvatel Česka roste, pomáhají přistěhovalci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Počet obyvatel Česka se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšil zhruba o 3000 na 10,653 milionu lidí. K přírůstku opět nejvíce přispělo přistěhovalectví z ciziny. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Počet narozených dětí stejně jako v předchozích čtvrtletích meziročně klesl, a to o více než tisícovku na 26 400. Oproti loňsku ubylo i úmrtí. Počet zemřelých, který dosáhl téměř 30 tisíc, ale nadále převyšoval počet narozených.

Počet obyvatel republiky tak vzrostl jen díky lidem, kteří se do Česka přistěhovali. Počet přistěhovalých dosáhl 16 700, zatímco lidí, kteří se z Česka vystěhovali, bylo jen asi 10 tisíc. Nejvíc znovu přibylo v ČR lidí přistěhovalých z Ukrajiny a Slovenska.

Mírně, o několik desítek, se oproti loňsku zvýšil v prvním čtvrtletí počet sňatků. Manželství bylo letos v prvním čtvrtletí uzavřeno skoro 3800. Naopak ubylo téměř o dvě stovky rozvodů na zhruba 5700.

Snížil se rovněž počet dětí narozených mimo manželství. Neprovdané ženy porodily asi 12 800 dětí, což bylo meziročně o osm stovek méně. Podíl dětí narozených mimo manželství činil 48,4 procenta. Z celkového počtu narozených dětí porodily většinu - dvě třetiny - ženy ve věku 25 až 34 let.

U zemřelých byl průměrný věk stejně jako v loňském prvním čtvrtletí 76,4 roku. Ženy se dožívají v průměru skoro o sedm let vyššího věku než muži. Průměrný věk zemřelých žen byl 79,8 roku, zatímco u mužů 73,1 roku. "Nejvíce žen mělo v době úmrtí 88 let, u mužů to bylo 72 let. Zatímco u žen stále převažují zemřelé ze silných ročníků narozených na počátku 30. let minulého století, mezi zemřelými muži je již více osob z početných generací narozených krátce po druhé světové válce," uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Počet obyvatel stoupl v prvním čtvrtletí ve většině regionů České republiky. Nárůst zaznamenalo osm regionů, zatímco pokles šest. V poměru k počtu obyvatel byl nárůst nejvýraznější ve Středočeském kraji, zatímco pokles byl největší v Moravskoslezském kraji. Nejlidnatějším regionem republiky zůstává nadále Středočeský kraj, naopak nejméně obyvatel má Karlovarský kraj.