Je to kampaň. Vedení ministerstva je manažerská práce, brání Malou Babiš

Taťána Malá

Taťána Malá Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Prezident České republiky Miloš Zeman.
Miroslav Poche a Jan Hamáček (oba ČSSD) jednali v Lánech s prezidentem Zemanem. (22.6.2018)
8
Fotogalerie

Novou vládu jmenuje prezident ve středu, o její důvěře by měli poslanci hlasovat zhruba za dva týdny.

Navzdory odporu prezidenta Miloše Zemana neustoupí europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) z nominace na šéfa diplomacie. I když nebude ve středu přítomen na Pražském hradě, kde Zeman jmenuje ministry druhé vlády Andreje Babiše, je přesvědčen, že nejpozději v řádu několika měsíců dosáhne svého.

„Věřím, že naleznu s panem prezidentem společnou řeč. Konat může i pan premiér tím, že podá na prezidenta kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. Pokud by dal za pravdu premiérovi, musel bych být jmenován,“ řekl Poche s tím, že bude na Zemana i Babiše dál tlačit.

Obměněný kabinet poprvé zasedne právě ve středu, kdy projedná a pošle Poslanecké sněmovně žádost o vyslovení důvěry. Hlasování zákonodárců se předpokládá 11. července.

Poche chce být u přebírání ministerstva zahraničí, které má dočasně řídit šéf sociální demokracie a její příští ministr vnitra Jan Hamáček. Ten už řekl, že s Pochem počítá ve vedení Černínského paláce. „Náměstkem zřejmě nebudu. Předpokládám, že bych mohl být politickým tajemníkem ministra,“ dodal Poche.

Babiš už doručil Zemanovi seznam kandidátů na členy kabinetu. Potvrdil, že vyhověl návrhu koaliční smlouvy ANO a socialistů a mezi jmény je i Poche. „V opačném případě nechtěli vládu podpořit,“ uvedl premiér. O podpisu smlouvy má poslanecký klub ČSSD jednat dnes.

Babiš doufá, že se situace kolem ministerstva zahraničí vyřeší. „Teď jde o to, abychom naplnili termín, že vláda vznikne do konce června,“ podotkl Babiš s tím, že rozhodnutí o obsazení úřadu je na Lidovém domě.

Babiš také znovu obhajoval Taťánu Malou (ANO) nominovanou na ministryni spravedlnosti. Kromě komunistů, kteří mají sestavu ANO a oranžových tolerovat, ji kritizuje opozice i odborná veřejnost. „Je to kampaň. Vedení ministerstva je víceméně manažerská práce, tam nebude řešit nějaké komplikované právní úkony,“ řekl v narážce na pochybnosti o vzdělání Malé.

Ta po schůzce se Zemanem v Lánech řekla, že svým nedávným výrokem o zastavení trestního stíhání Babiše po dobu, co bude premiérem, chtěla otevřít debatu o imunitě. S prezidentem jednali i další adepti na ministry.