Další komplikace pro novou vládu. KSČM i část ČSSD má výhrady k Malé a Novákové

Taťána Malá

Taťána Malá Zdroj: profimedia.cz

Komunisté i část ČSSD má výhrady k poslankyni Taťáně Malé, která má řídit justici, nebo k možné ministryni průmyslu Martě Novákové.

Ještě nedozněl spor o Miroslava Pocheho, který měl být ministrem zahraničí ČSSD, a premiér Andrej Babiš stojí před dalšími personálními překážkami pro vznik vlády s důvěrou. Poslankyni ANO Taťánu Malou jako příští šéfku justice i některá další jím navržená jména odmítají socialisté a také KSČM, na jejíž toleranci je případný menšinový koaliční kabinet závislý.

„Může se stát, že nedáme doporučení, aby naši poslanci hlasovali pro důvěru vládě. Jsme suverénní strana, nebudeme užitečnými idioty,“ prohlásil předseda komunistů Vojtěch Filip. Dodal, že konečné slovo je na ústředním výboru partaje, který se sejde koncem týdne. V narážce na Malou, jejíž manžel je advokát, insolvenční správce a podnikatel s mikroúvěry, Filip dodal, že u některých adeptů Babišova uskupení hrozí konflikt zájmů.

I podle předsedy Senátu za ČSSD a člena jejího vedení Milana Štěcha jsou mezi nominanty ANO „velmi problematická jména“. Kromě Malé zmínil prezidentku Svazu obchodu a cestovního ruchu Martu Novákovou, která má být ministryní průmyslu a obchodu. „Paní Nováková vždy odmítala zákon o významné tržní síle, který má pomáhat jak zemědělcům, tak potravinářům, odmítá sektorovou daň,“ vyjmenoval Štěch část programových priorit oranžových.

Malá jako možná ministryně spravedlnosti je nepřijatelná i pro Piráty, ODS či pro TOP 09. Pochybnosti o ní má rovněž odborná veřejnost. Zavinila si to sama svým výrokem ze začátku roku, aby policie přerušila vyšetřování kauzy Čapí hnízdo po dobu, co bude Babiš premiérem. Malá může nutit k odchodu nejvyššího žalobce Pavla Zemana, a tím tlačit na celou soustavu státního zastupitelství. Lídr ANO si je slabin Malé vědom.

„Nebude vystupovat způsobem, že všechno umí, všechno zná. Určitě bych jí doporučil, aby naslouchala a moc nekomentovala,“ řekl.

Nová vláda bude nakonec jmenovaná ve středu 27. června. Dohodl se na tom Andrej Babiš a Jan Hamáček s prezidentem Zemanem. 

Poche by mohl být náměstkem v Černínském paláci

Neúspěšný uchazeč o post šéfa diplomacie Miroslav Poche (ČSSD) by mohl být v Černínském paláci náměstkem. V Otázkách Václava Moravce to řekl předseda socialistů Jan Hamáček, který by měl ministerstvo dočasně řídit, než jeho strana nalezne vhodného adepta. „Počítám s ním ve vedení rezortu. Bude naplňovat koncepci sociální demokracie,“ řekl s tím, že ministra zahraničí navrhne Lidový dům nejpozději v září nebo v říjnu.