Podle průzkumu by se do sněmovny dostalo šest stran, i lidovci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Lubos Wisniewski

Šest stran včetně KDU-ČSL, která nyní ve sněmovně absentuje, by se podle výzkumu agentury agentury ppm factum dostalo do sněmovny, kdyby se volby do Poslanecké sněmovny konaly nyní. První místo by v září stejně jako v předchozích měsících získala ČSSD, druhá by skončila ODS, kterou by těsně následovala KSČM.

Čtvrtou pozici by mezi šesticí stran, které by se do sněmovny dostaly, obsadila TOP 09 před Stranou práv občanů - zemanovci (SPOZ) a KDU-ČSL. K volbám by nyní přišlo 61,5 procenta voličů.

Podle volebního modelu by sociální demokraté pravděpodobně získali 60 mandátů za 21,5 procenta hlasů. Občanští demokraté by měli 47 poslanců za 17,1 procenta voličských hlasů a komunisté 42 za 16,5 procenta. Čtyřiadvacet míst by obsadili zástupci TOP 09, které by podpořilo 10,3 procenta lidí. Zemanovci si od srpna udrželi 17 mandátů, aktuálně by měli 7,6 procenta hlasů. Lidovci by pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny překročili o 0,2 procentního bodu a měli by k dispozici deset mandátů.

Proti srpnovému průzkumu si mírně polepšily KSČM i ČSSD, naopak TOP 09 si pohoršila. Podpora ODS, SPOZ a KDU-ČSL stagnovala.

Počet voličských hlasů KSČM od srpna stoupl o 0,8 procentního bodu, čímž si strana polepšila o jeden mandát. Podpora sociálních demokratů stoupla o půl bodu a počet mandátů o čtyři. TOP 09 o šest křesel přišla, volilo by ji totiž o 1,6 procentního bodu méně lidí než v srpnu.

Oddychový čas na zmrtvýchvstání

Agentura provedla průzkum v době od 6. do 18. září a zúčastnila se ho téměř tisícovka lidí starších 18 let.