Pojišťovny odhalují mnohem více podvodů, hlavně u nemocí a úrazů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Počet odhalených pojistných podvodů se od roku 2010 ztrojnásobil, loni přesahoval 15 a půl tisíce. Vyplývá to z informací poskytnutých projektem Česko v datech. Nedá se ovšem prokázat, jestli za vyššími čísly stojí větší snaha pojišťovny klamat, lepší schopnost pojišťoven podvody odhalovat, nebo změna charakteru podvodů.

Frekvence odhaleného klamání totiž stoupla zejména u osobních pojištění, kde vzrostl počet podvodů u úrazů a nemocí. „Podobně jako v pojištění motorových vozidel jde i zde často o organizované skupiny, na kterých se mohou podílet externí makléřské sítě nebo lékaři vystavující potvrzení o nemoci,“ uvedl ředitel poradenských služeb Deloitte pro pojišťovnictví Karel Veselý.

Pojišťovací podvodyPojišťovací podvody | Cesko v datech

Velký meziroční skok pojišťovny zaznamenaly v roce 2013 při povodních. Podíl pojištění majetku na podvodech vzrostl o více než 40 procent. Loni pojišťovny odhalily podvody v hodnotě přesahující jednu miliardu a 200 milionů korun.

Pojišťovací podvodyPojišťovací podvody | Cesko v datech

Pro odhalování nekalostí se snaží investovat do analytického softwaru, s tím ovšem roste i sofistikovanost pojistných podvodů. Vývojáři analytických programů se tomu musí přizpůsobovat a snažit se hledat v porovnání dat anomální stavy.

Vývoj výše prokázané hodnoty pojistných podvodů

Pojišťovací podvodyPojišťovací podvody | Cesko v datech