Pokud získáme pohledávku Altnera vůči ČSSD, budeme trpěliví, slibuje Krúpa

Pavol Krúpa

Pavol Krúpa Zdroj: Michael Tomes

Skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy bude v případě odkupu pohledávky téměř 338 milionů korun, kterou má bývalý advokát Zdeněk Altner vůči ČSSD, jednat seriózně a je ochotna čekat na úhradu několik let. Strana má na základě rozsudku platit za právní služby v případu Lidového domu. Altner podle svého právního zástupce Václava Veselého o prodeji nemá zájem jednat, ale nechce dopředu odmítat nabídku, když nezná její obsah.

O zájmu Krúpy o dluh ČSSD informovaly ve čtvrtek Lidové noviny, informaci společnost dnes potvrdila v tiskové zprávě. V případě, že by pohledávku získala, chce jednat seriózně a vyčkat na úhradu několik let. „Arca Capital je silná finanční investiční skupina a v případě odkupu pohledávky nebude žádným způsobem zneužívat svoji pozici,“ stojí v tiskové zprávě. ČSSD je podle ní korektní subjekt, který plní své závazky a používá všechny dostupné právní opravné prostředky dle zákona směřující k vyřešení situace.

Veselý řekl, že není zmocněn o nabídce jednat. „Klient (Altner) mi říkal, že nemá žádný zájem o tom jednat. Může se to změnit, ale zatím je to tak, že o zájmu víme, ale pan Krúpa nikoho z nás neoslovil,“ uvedl. Záleží také na obsahu nabídky. „Nechci dopředu odmítat něco, o čem nevím a neznám obsah. Pan Krúpa už prohlásil, že má zájem, ale takových lidí může být hodně, o kterých ani nevíme,“ dodal Veselý.

Ředitel neziskové organizace Trasparency International David Ondráčka považuje možný prodej pohledávky Krúpovi za riziko. „ČSSD, držená pod krkem nějakým obchodníkem s pohledávkami, je děsivá představa pro demokracii. Vládnou ve vládě, krajích i městech, nesmí to nechat zajít až tam a vyřešit to,“ uvedl.

ČSSD odmítá platit

Prodej se však ČSSD podle Jiřího Chvojky, mediálního zástupce právníků strany, v podstatě netýká. Strana dluh neuznává a Krúpa by riskoval, že koupí neexistující pohledávku. „Pro nás se nic nemění. ČSSD má prostředky, akorát je odmítá poslat mimo českou jurisdikci, protože v případě úspěchu s dovoláním bychom je už nikdy neviděli, řekl Chvojka. Altner požádal o zaslání peněz na švýcarský účet.

ČSSD peníze na platbu získala z úvěru, ale přes právní moc rozhodnutí soudu je zatím Altnerovi nechce poslat. Zatím uspokojuje jeho věřitele, kteří se jí přihlásili. Strana tím podle odborníků jedná v rozporu s pravomocným výrokem soudu, Altner na ni kvůli tomu podal minulý týden exekuční návrh.

Veselý vidí několik překážek případného prodeje. Ve fázi řízení o dovolání, které podala ČSSD k Nejvyššímu soudu, by mohlo být složitější řešit nástupnictví v rámci procesu, i když to samotnému prodeji nebrání. Navíc by Altner musel zřejmě platit daň z celé částky 338 milionů. „Takže záleží, jaká by musela být nabídka, aby na ni kdokoliv přistoupil, nejen pan Altner,“ řekl Veselý.

Krúpa usiluje o OKD

Podle médií má Krúpa, majitel minoritního akcionáře NWR, blízko ke skupině J&T, Penta či prezidentu Miloši Zemanovi. Zároveň usiluje o převzetí OKD. Vedení černouhelné OKD v poslední době usiluje o dohodu se státem na podmínkách dalšího provozování společnosti. V pondělí NWR pohrozila, že zváží návrh na insolvenci a ukončení hornické činnosti, jestliže k dohodě nedojde do dneška.

Bývalý advokát Altner před měsícem vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu a smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů.