Policie: Janoušek a Rittig získávali miliony z předražených zakázek

Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: profimedia.cz

Detektivy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zajímá napojení podnikatelů Ivo Rittiga a Romana Janouška na zakázky státních podniků a následné vyvádění peněz na zahraniční konta, částky jdou do desítek milionů korun. V případě Rittiga jim jde o zakázky od Lesů ČR, u Janouška o projekty Povodí Vltavy.

Z textu soudních nařízení vydaného ostravským soudem je podle deníku Dnes patrné podezření policie, že oba podnikatelé získávali miliony z předražených zakázek. „Požadovali vysoké finanční částky v řádech desítek milionů, o které byla cena předmětných zakázek následně navýšena,“ píše se v usnesení o prohlídce u Rittiga.

Janoušek podle podezření kriminalistů legalizoval získané peníze přes účty ve Švýcarsku. K části účtů měli přístup i někteří úředníci pražského magistrátu. „Narazili jsme na organizovanou zločineckou skupinu, jejímž cílem byl vliv ve státní či polostátní organizaci,“ uvedl šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Policie vyjmenovává pět předražených projektů v celkové hodnotě zhruba 150 milionů korun, z nichž měl Janoušek údajně nestandardní odměny.

U Rittiga policie podle soudního příkazu hledá důkazy o zakázce z roku 2011 na vypracování etického kodexu Lesů ČR, který získala jeho firma Rittig & Partners. Za ni podnikatel získal 1,7 milionu korun. Podle listu je policie přesvědčena, že je to ukázkový příklad zbytečného vynakládání státních peněz. Zároveň však policie u Rittiga hledá i smlouvy mezi ním a žalobcem Liborem Grygárkem, případně i materiály z vrchního státního zastupitelství či z trestních spisů a spoustu dalších materiálů.

Advokáti Vít Široký a Karolína Babáková, kteří podnikatele hájí, listu sdělili, že policie u jejich klientů žádné materiály o trestné činnosti najít nemůže, protože se jejich klienti ničeho nedopustili.