Policie prověřuje už třetí případ údajného kupčení v Bílině

volby

volby Zdroj: ctk

Policie prověřuje už třetí případ údajného kupčení s hlasy voličů v Bílině na Teplicku. Protikorupční iniciativy pokus o manipulaci voleb v Bílině natočily. Využily přitom figuranty z řad místních lidí, řekl Michal Voda z iniciativy Naši politici. Možné nakupování hlasů především od sociálně slabých voličů prošetřují kriminalisté i v Lovosicích na Litoměřicku, Litvínově na Mostecku a v Chomutově.

„Všechny případy jsou zatím stále ve fázi prověřování. Vyšetřování je na samém počátku a nedá se říct, jak dlouho potrvá,“ řekla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Michal Voda řekl, že iniciativa využila na zdokumentování manipulace voleb v Bílině místní lidi. „Využili jsme figuranty, kteří si nechali vyplatit peníze za hlasy od jednoho obchodníka. Lístky potom samozřejmě do uren nevhodili. Zajistili jsme je a společně s dalšími materiály je poskytneme policii,“ řekl ČTK Voda.

Podle serveru iDnes.cz dostali figuranti hlasovací lístky se zaškrtnutým hnutím Bílinští sociální demokraté. Vyjádření lídra hnutí a současného místostarosty města Zdeňka Rendla zjišťuje. „Zadokumentovali jsme i případ, kdy zaplacený hlas byl skutečně do urny vhozen,“ dodal Voda.

V hledáčku organizací
Kromě organizace Naši politici monitorovaly možné manipulace s volbami i Oživení, Nadační fond proti korupci Karla Janečka a Transparency International. Problémy zaznamenali aktivisté i v Kadani na Chomutovsku. „Všechny materiály vyhodnocujeme a poskytneme je policii,“ dodal Voda.

O údajném kupčení se mluvilo také v ústecké čtvrti Mojžíř a v Teplicích. „Informace jsme prověřovali na místě, protiprávní jednání jsme nezjistili,“ doplnila Bartošová.

O údajném kupčení s hlasy voličů se v Bílině mluvilo už týdny před začátkem komunálních voleb. Sociálně slabí údajně dostávali nabídku několika set korun za vhozený hlas. Až 500 korun měli slíbeno voliči na litvínovském sídlišti Janov. V místním klubu se v pátek večer konala romská zábava, na které se údajné nakupování hlasů voličů mělo domlouvat. Okolí podniku hlídali policisté, kteří namátkově kontrolovali i přicházející. „Jídlo a pití bylo zdarma. Ptali jsme se, kdo to organizuje a jestli je potřeba na to přispět nějakými penězi. Prý ne. Kupčení jsme neviděli,“ řekl jeden z účastníků.

Problémy byly i v Chomutově

V Chomutově se na policii obrátila iniciativa Nechceme žít v Palermu a hnutí PRO Chomutov. Podle iniciativy se kupčení odehrávalo na sídlišti Písečná. Podle aktivistů tam lidé, kterých dorazily desítky, dostávali nejdříve občerstvení, pak už vyplněný hlasovací lístek a nakonec je místní ochranka odvážela auty. Cena za hlas prý byla 200 či 400 korun, ale vyplněný lístek nikdo z aktivistů neviděl.

Podle lídra PRO! Chomutov je sociálně slabým tvrzeno, že budou volit Davida Ištoka, který právě za PRO! Chomutov kandiduje. „Hnutí PRO! CHOMUTOV nemá s nákupem hlasů nic společného, naše kandidátka společně se zástupci Iniciativy Nechceme žít v Palermu podala již trestní oznámení na maření voleb,“ uvedl lídr kandidátky Daniel Černý. Trestní oznámení pro pomluvu podá i Ištok.

V Lovosicích kriminalisté od středy prověřují údajné nakupování hlasů v okolí ubytovny v Nádražní ulici, postupně si zvou svědky. Na radnici zaznamenali zvýšený zájem o volební lístky, které si tam mohou vyzvednout lidé s trvalým bydlištěm na městském úřadu a žijící právě na ubytovně.