Policie vyšetřuje kvůli machinacím poslance VV Petráně

Miroslav Petráň

Miroslav Petráň Zdroj: miroslavpetran.cz

Poslance Věcí Veřejných Miroslava Petráně vyšetřuje policie kvůli podezření z machinací v pardubickém dostihovém spolku, v němž byl dříve předsedou představenstva. Uvedl to deník Dnes s tím, že zatím nejsou informace, že by policie poslance z něčeho vinila. Petráň v pondělí potvrdil, že podpoří vládu Petra Nečase, ačkoli zůstane v poslaneckém klubu VV.

Podle listu policisté případ možných machinací v dostihovém spolku vyšetřují více než rok, prověřují řadu trestních oznámení. Zabývají se například takzvaným „narovnáváním faktur“ a dalšími podezřelými transakcemi, při nichž spolek údajně přišel o statisíce korun, jež skončily například v daňovém ráji na Seychelách.

Účetní městského spolku Hana Jarolímová na podivné Petráňovo hospodaření upozornila. Předala mu dopis, ve kterém úniky peněz přesně popsala. Poslanec ale nereagoval. Podle něj je naopak vinna účetní.

Pardubická policie podle mluvčí Evy Maturové jednotlivá trestní oznámení postupně prověřuje. „Mohu potvrdit, že už jsem byl na výslechu. Ničeho jsem se nedopustil a jsem ochoten vše vysvětlit,“ řekl deníku Petráň.

Protikorupční policie se zajímá také o dalšího poslance VV Otto Chaloupku, který patří k poslancům o nichž se spekulovalo, že by mohl přestoupit do platformy Karolíny Peake. Požádala Poslaneckou sněmovnu o to, aby Chaloupku vydala k trestnímu stíhání. Chce ho stíhat pro podezření z přijetí úplatku.

Sněmovna vydala v tomto volebním období k trestnímu stíhání bývalého předsedu poslanců VV Víta Bártu a jeho někdejšího spolustraníka Jaroslava Škárku. Soud už je oba stačil zatím nepravomocně odsoudit. Poslanci naopak nevydali k trestnímu stíhání poslance ČSSD Stanislava Humla (dříve VV), kterého policie vinila ze zmanipulování znaleckého posudku.