Policie začala stíhat odpadovou firmu AVE CZ, viní ji z miliardového krácení daní

Odpadová firma AVE CZ čelí trestnímu stíhání

Odpadová firma AVE CZ čelí trestnímu stíhání Zdroj: AVE CZ

Policie zahájila stíhání společnosti AVE CZ, zabývající se nakládáním s odpadem. Vyčíslená škoda je 3,76 miliardy korun.

Jednu právnickou osobu Národní centrála proti organizovanému zločinu stíhá pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, a to v souvislosti s nakládáním s odpady, oznámil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. „Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ dodal. Podle Lidových novin jde práve o společnost AVE CZ.

Detektivové jsou přesvědčení, že AVE CZ porušila zákon o odpadech na skládkách v Benátkách nad Jizerou, Čáslavi, Hořovicích a Mšenu. Podle vyšetřovatelů vznikla státu škoda 2,3 miliardy korun. Další stovky milionů firma údajně neodvedla dotčeným obcím. V případě Čáslavi jde téměř o miliardu korun, škoda 437 milionů vznikla Benátkám nad Jizerou, Hořovice přišly o 33 milionů a Mšeno o 16 milionů korun.

AVE CZ podle policie obcházela daňovou povinnost minimálně v letech 2016 až 2020. „Jako provozovatel skládek měla podle zákona o odpadech povinnost vybírat poplatky za uložení odpadů na skládku a odvádět je příjemci poplatku, přičemž AVE tuto povinnost úmyslně neplnila,“ cituje server z textu obvinění. Proti nedostatečným platbám za ukládání odpadu opakovaně vystupovali starostové dotčených obcí.

Detektivové NCOZ loni v březnu zasahovali ve firmě AVE a snažili se zajistit dokumenty spojené se skládkováním. V případě pravomocného rozsudku společnosti hrozí až zákaz činnosti.