Policie zadržela devatenáct lidí včetně místopředsedy fotbalové asociace Berbra

Místopředseda FAČR Roman Berbr je v problémech.

Místopředseda FAČR Roman Berbr je v problémech. Zdroj: Barbora Reichová (Sport)

Strahovské sídlo Fotbalové asociace ČR, kde probíhá zásah kriminalistů
Strahovské sídlo Fotbalové asociace ČR, kde probíhá zásah kriminalistů
Policie prováděla od pátečních ranních hodin v sídle Fotbalové asociace ČR razii
Policie prováděla od pátečních ranních hodin v sídle Fotbalové asociace ČR razii
Policie prováděla od pátečních ranních hodin v sídle Fotbalové asociace ČR razii
10
Fotogalerie

Národní centrála proti organizovanému zločinu provádí rozsáhlý zásah ve fotbalovém prostředí. Zadržela devatenáct lidí včetně místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra a obvinila je z různých trestných činů souvisejících s úplatky, uvedl Deník N. Stíháno je celkem dvacet lidí. Podezřívají je z účasti na korupci a ovlivňování výsledků zápasů, které podle nich řídila organizovaná skupina.

„Tři lidé jsou obviněni pro podezření z trestných činů zpronevěry a podplacení spáchaných ve prospěch organizované zločinecké skupiny,“ řekla Deníku N pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Policejní razie se měla konat i v sídle Plzeňského krajského fotbalového svazu, jehož předsedou je právě Berbr.

„Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu dnešního dne provádějí na několika místech ČR úkony trestního řízení, které souvisí s českým fotbalovým prostředím,“ uvedl na dotaz ČTK mluvčí policejní centrály Jaroslav Ibehej. „Vzhledem k tomu, že podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze, nebudeme věc dále komentovat,“ dodal.

Asociace potvrdila, že od rána probíhá policiejní razie v jejím sídle na Strahově. „Můžeme potvrdit, že dnes od ranních hodin probíhají policejní procesní úkony, jejichž součástí byla také prohlídka konkrétních nebytových prostor sídla asociace na Strahově. FAČR poskytuje v tuto chvíli maximální součinnost všem složkám Policie ČR a čeká na další pokyny a informace,“ uvedl mluvčí Michal Jurman.

„Oficiální reakci na nastalou situaci ze strany předsedy FAČR Martina Malíka budeme prezentovat až během pondělí," dodal Jurman.

Policejní akce má souviset s nižšími fotbalovými soutěžemi a rozhodčími, probíhají i domovní prohlídky. Podle informací iSport.cz mimo jiné i u kontroverzního funkcionáře a sportovního ředitele druholigového Vyšehradu Romana Rogoze. Server Lidovky.cz uvedl, že stíhání bylo zahájeno také s rozhodčím Petrem Klupákem či Michalem Káníkem, který už figuroval v kauze ovlivňování výsledků v minulosti.

Podstatná část zadržených má být právě z řad sudích. Zatím není jasné, že z čeho přesně kriminalisté podezřívají Berbra. Média místopředsedu FAČR za Čechy dlouhodobě označují za kontroverzní osobu, která má coby bývalý rozhodčí velký vliv na sudí.

Podle kriminalistů ovlivňování výsledků řídila organizovaná zločinecká skupina. S 13 osobami zahájili trestní stíhání pro podezření z přijetí úplatku, s třemi pro možné přijetí úplatku ve prospěch organizované skupiny, s třemi pro možnou zpronevěru a podplácení ve prospěch skupiny a s jednou pro zpronevěru, podplácení a přijetí úplatku ve prospěch skupiny.

Kdo je Roman Berbr (66)

Datum a místo narození: 23. června 1954, Nýřany

Vzdělání: středoškolské

Funkcionářská kariéra: dlouholetý předseda Plzeňského krajského fotbalového svazu, člen výkonného výboru Fotbalové asociace ČR (od 2011), místopředseda FAČR (od 2013)

Rodina: ženatý s bývalou fotbalovou rozhodčí a současnou funkcionářkou Dagmar Damkovou

Ostatní: bývalý mezinárodní rozhodčí, nyní kontroverzní funkcionář, který je považován za jednoho z nejmocnějších lidí českého fotbalu

vlastní několik firem

v 70. letech pracoval jako řidič u plzeňské dopravní policie, byl též příslušníkem kontrarozvědky StB

po ukončení rozhodcovské kariéry v roce 2000 působil jako delegát i člen komisí sudích

jeho jméno bylo v minulosti zmiňováno v několika korupčních aférách, ale potrestán nikdy nebyl

postupně si vybudoval velký vliv, jeho oponenti mu vyčítají mafiánské praktiky; na několik kritiků Berbr s Damkovou podali žaloby, většina z nich byla zamítnuta.

 

Podívejte se na reportáž iSport TV:

Video placeholde
Zemětřesení ve FAČR! Berbr zadržen, 20 lidí obviněno z korupce • iSport TV