Policistů v terénu přibude, naopak prezidium zeštíhlí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jiri Slama, Mlada fronta

Policistů v krajích bude v příštím roce víc, policejní prezidium naopak zeštíhlí. Proti letošku by mělo přibýt v krajích přes 200 policistů. Zvýšit o 400 by se měly hlavně počty policistů v terénu, počet funkcionářů by měl být zhruba o 200 nižší. Oznámil to policejní prezident Martin Červíček.

Nový šéf sboru, který je ve funkci od konce srpna, kdy nahradil obviněného Petra Lessyho, chce posílit stavy zejména v menších krajích jako třeba na Vysočině či Zlínském kraji. Návrh změn struktury policie, který právě dopracovává, chce také v nejbližší době předložit ministru vnitra Janu Kubicemu k podpisu. Jeho předběžný souhlas se změnami však prý již má. V minulosti vedl právě o budoucí podobu policie Lessy s Kubicem spor, ministr Lessyho návrhy několikrát odmítl. Červíček však kroky svého předchůdce nechtěl komentovat.

Na prezidiu chce jeho šéf uspořit proti letošku celkem 113 tabulkových míst. Po novém roce by tak mělo mít necelých 500 lidí, což je téměř o 300 méně než před třemi lety. „Počet vedoucích pracovníků se sníží z 83 na 61,“ uvedl Červíček. Někteří vysoce postavení důstojníci budou podle něho také přeřazeni do nižších platových tříd. „Nevidím důvod, proč by měl být vedoucí kanceláře policejního prezidenta v 10. platové třídě,“ podotkl šéf policie.

Počet lidí v celorepublikových útvarech, jako například v protikorupční policii, Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu nebo Národní protidrogové centrále by měl zůstat obdobný jako letos. Posílit by měla naopak prezidentská ochranka. V budoucnu by chtěl Červíček vyčlenit více policistů i na internetovou kriminalitu.

Celkově bude mít sbor v příštím roce 38 996 tabulkových míst, v současné chvíli je zhruba 300 z nich volných. Na platy svých podřízených bude mít Červíček stejný objem prostředků jako loni, celková suma určená pro policii by měla být asi o 160 milionů vyšší než v loňském roce. Rozpočet policie se však může ještě změnit, poslanci totiž vládě vrátili návrh státního rozpočtu. Šéf sboru však vyloučil, že by v příštím roce policisté neměli třeba na benzin nebo střelivo.