Politici kritizují Zemana za jeho výrok, Rusové jej naopak chválí

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Opoziční i koaliční politici kritizují prezidenta Miloše Zemana na výroky na adresu amerického velvyslance Andrewa Schapira. Tomu Zeman přivřel dveře na Hrad za to, že označil prezidentovu cestu na vojenskou přehlídku do Moskvy za "prekérní". Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka zatím není jasné, zda vůbec přehlídka v programu moskevské návštěvy bude. Spor mírnil i ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček, podle kterého se Zemanova slova týkala jen jedné chystané schůzky se Schapirem.

Americké ministerstvo zahraničí ale za svým diplomatem stojí. Naopak ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Zemanův postoj ocenil.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek na úterním jednání Sněmovny neprosadil návrh, aby se Zemanovou cestou do Moskvy zabývali poslanci. Chtěl, aby dolní komora uvedla, že si váží padlých sovětských vojáků, ale se Zemanovou účastí na přehlídce nesouhlasí.

Ve středu se Zemanovou cestou do Ruska bude zabývat vláda. Pokud ji neschválí, prezident si bude muset návštěvu Moskvy zaplatit z vlastních prostředků. Cena cesty je 600 tisíc korun bez zahrnutí nákladů na armádní letecký speciál. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) označil na svém twitterovém účtu prezidentovy výroky za nešťastné a nepříliš diplomatické. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělí řekl, že by uvítal, kdyby prezidentův přístup k diplomacii byl obecně profesionálnější.

Pokud bude součástí oficiálního programu prezidenta v Moskvě účast na vojenské přehlídce, ministři KDU-ČSL jeho cestu ve středu asi nepodpoří. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek zopakoval, že nemá nic proti uctění památky padlých z druhé světové války. Nepovažuje ale za šťastné, aby se Zeman za současné mezinárodní situace zúčastnil ruské vojenské přehlídky.

Babiš: Myslím, že máme svérázného prezidenta a ten si udělá, co chce

„Myslím, že máme svérázného prezidenta a ten si udělá, co chce, bez ohledu na to, jak budeme hlasovat. Ale myslím, že ta cesta není dobrá. Pokud chtěl vzdát hold ruským vojákům, měl si vybrat jinou příležitost,“ komentoval Zemanovy plány vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš pro server iDnes. Nejlepší by podle něj bylo, kdyby si Zeman cestu do Moskvy rozmyslel.

Podle Ovčáčka Pražský hrad čeká na přesný program oslav. Zda se Zeman během své návštěvy zúčastní i přehlídky, nechtěl komentovat. „V tuto chvíli nelze vyloučit žádnou variantu,“ poznamenal. Kritiku Zemana za jeho návštěvu Moskvy označil za „zbytečnou politizaci“. Je podle něj smutné, že jsou do této otázky míchány aktuální politické záležitosti. Zeman se opakovaně vyjádřil, že svůj úmysl změnit nehodlá a na cestu je hrdý. Neúčast by podle něj byla urážkou sovětských vojáků, kteří padli při osvobozování Československa.

"Prekérní" symbolika

Schapiro České televizi koncem března řekl, že je třeba vzdát holt obětem všech zemí ve druhé světové válce, ale „symbolika, že je (Zeman) možná jediným vůdčím představitelem státu EU, který bude z pódia sledovat vojenský pochod, když stejná armáda destabilizuje jeden ze států sousedících s EU, je možná taková prekérní“. Zeman na to v nedělním rozhovoru pro Parlamentní listy reagoval, že si nenechá do svých zahraničních cest mluvit velvyslancem cizí země.

Drtivá většina evropských politiků účast na přehlídce odmítla. Někteří, jako například německá kancléřka Angela Merkelová, přijedou uctít památku padlých až 10. května.

Američané svého diplomata podpořili. Podle agentury AP vyslovilo americké ministerstvo zahraničí Schapirovi „plnou důvěru“. Mluvčí ministerstva Marie Harfová řekla, že USA chápou touhu uctít všechny, kteří ve druhé světové válce padli. Dodala ale, že vzhledem k podílu Ruska na ukrajinské krizi „nyní není ta správná doba jednat s Ruskem tak, jakoby se nic nestalo“.