Politickou scénou letos zahýbají dvoje volby, koalici čeká další boj o EET

Premiér ČR Bohuslav Sobotka

Premiér ČR Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Krajské a senátní volby budou patřit mezi hlavní politické události letošního roku. Politiky bude zaměstnávat také snaha najít efektivní opatření k řešení migrační krize. Na parlamentní půdě bude vládní koalici čekat zejména boj o prosazení elektronické evidence tržeb.

Podzimní regionální volby budou generálkou na sněmovní volby v příštím roce i testem spokojenosti s politikou vlády. Tratit v nich může nejvíce ČSSD, která obhajuje místa 11 ze 13 hejtmanů a vítězství ve 12 ze 27 senátních obvodů. Ve většině průzkumů politických preferencí loni sociální demokracie lehce zaostávala za partnerským hnutím ANO. Jeho ambice ale zůstaly za očekáváním při předloňských senátních volbách, v nichž uskupení nejpopulárnějšího českého politika Andreje Babiše získalo jen čtyři mandáty.

Komunisté budou usilovat přinejmenším o udržení svého jediného hejtmanství v Ústeckém kraji. Podobně je na tom i hnutí Starostů, které má zatím hejtmana v Libereckém kraji, avšak obviněného z korupce. ODS se bude chtít ve volbách vrátit na ztracené pozice, lidovci by ty své rádi alespoň obhájili. TOP 09 zjistí, jak je na tom s podporou po nahrazení předsedy Karla Schwarzenberga Miroslavem Kalouskem.

Vládním stranám zatím nahrává růst ekonomiky. Pozice stran by ale mohlo ovlivnit i to, jak se postaví k očekávané eskalaci migrační krize. Strany, které se snažily využít protiimigrantských nálad a málo efektivních opatření na úrovni EU, se v průzkumech voličské obliby zatím příliš neprosadily.

Neměnný Zeman

K už tradičnímu politickému koloritu budou asi dál patřit rozmíšky prezidenta Miloše Zemana se členy Parlamentu a vlády, naposledy kvůli názorům hlavy státu na uprchlíky. Politiky bude stále intenzivněji zaměstnávat debata o tom, kdo by mohl být Zemanovým nástupcem či alespoň protikandidátem.

Parlamentnímu dění bude dominovat minimálně zkraje letošního roku snaha vlády prosadit zákon o elektronické evidenci tržeb, jehož přijetí v závěru loňského roku úspěšně bránila obstrukcemi pravicová opozice. Tato norma ale zřejmě skončí u Ústavního soudu, kam už dorazila k Babišově nelibosti stížnost na kontrolní hlášení plátců daně z přidané hodnoty. Mezi další sledované zákony bude patřit úplný zákaz kouření v restauracích, zpřísnění podmínek pro hazardní hry nebo návrh na prokazování původu majetku.

Tři parlamentní strany letos čekají volební sjezdy. Komunisté ani ODS podle očekávání své předsedy nezmění, zůstanou jimi zřejmě Vojtěch Filip a Petr Fiala. Výměnu by mohla už v lednu provést Strana zelených, která má zastoupení jen v Senátu.