Poslanci chtějí zastavit odliv léků do ciziny

Léky

Léky Zdroj: profimedia.cz

Léky určené pro český trh stále častěji mizí v cizině. Poslanci zdravotního výboru se včera usnesli, že s tím zatočí. Provozovatelé lékáren, kteří chtějí lék dál přeprodávat do zahraničí, to budou muset předem hlásit. Zákon by měla sněmovna schvalovat ještě letos.

Výrobci léků vítají, že se zpřehlední situace. Když bude muset provozovatel lékárny ohlásit, kolik z odebraných léků vyveze, budou moci situaci řešit dříve než dnes. Podle některých odborníků ale navrhované opatření nepomůže.

„Nevěřím, že by taková administrativně byrokratická překážka problém vyřešila. Vývozcům se to pořád vyplatí,“ říká ekonom Josef Suchopár ze společnosti Infopharm. Řešením je podle něj evropský volný trh s léky částečně omezit jako třeba u cigaret. Anebo změnit systém určování cen léků.

Paralelní vývoz léků určených původně pro místní pacienty je totiž přirozenou reakcí na to, že se ceny léků v jednotlivých zemích určují různým způsobem. Česko v posledních letech patří ke státům, kde jsou léky levné. Vyváží se tak do Německa, Rakouska a v poslední době i do Belgie. Problémy se sehnáním své obvyklé značky léku mají někdy čeští pacienti s vysokým tlakem, epilepsií, astmatem, vyváží se ale i léky pro pacienty s rakovinou.

Obchod s lékyObchod s léky | E15

Výrobci léků hledají vlastní řešení a některé léky pro jistotu dodávají přímo konkrétním pacientům. Už dříve se u pár druhů medikamentů rozhodli vzít distribuci do svých rukou a dovážejí přes výhradního distributora do jednotlivých lékáren, aby obešli exportéry.

Oznamovací povinnost nepovažuje za řešení celého problému ani předkladatel návrhu, poslanec Jiří Skalický (TOP 09). „Osobně to považuji za první krok. Cílem je přinést určitý přehled,“ řekl deníku E15 Skalický s tím, že bude hledat ještě další možnosti, jak export omezit.

Podle prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby by mohli čeští zákonodárci přistoupit k omezení vývozu léků určených pro české pacienty mnohem přísněji. „Mám analýzu, že stát může v zájmu dostupnosti export omezit,“ řekl Chudoba. Podle evropských pravidel mohou jednotlivé státy vývoz léků ze svého trhu zastavit za podmínky, že dokážou nutnost takového opatření.

Další návrhy výboru

» Elektronické recepty by od roku 2015 měly být povinné. Na papíru bez elektronického kódu budou moci lékaři předepisovat jen ve výjimečných situacích. Pomůže to proti padělání receptů.

» Po internetu bude možné od roku 2015 koupit nejen volně prodejné léky, ale i některé na recept.

» Lékárník bude smět vykonávat funkci vedoucího pouze v jediné lékárně.

Dvořáček: Některé roční kvóty se vyčerpají v říjnu

Farmaceutické firmy volají po opatřeních, které by zamezily vývozům léků určených pro domácí trh. „Současný stav nemůžeme dlouhodobě ustát,“ říká výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

E15: Jak se situace s vývozem léků do ciziny vyvíjí?

Je to stále horší. Dříve bylo zdrojem levných léků pro obchodníky, kteří přeprodávají léky do zemí s vyššími cenami, Řecko. To má teď ale speciální režim, který vývoz tak snadno nedovoluje. Navíc tam velká část léků prostě není. Splatnost v Řecku byla delší než rok a to je pro výrobce léků neudržitelné. Novými zdroji jsou Česká republika, Slovensko a další země, kde šla v posledních letech cena léků dolů.

E15: To musí být velké cenové rozdíly, aby se vyplatilo lék přebalit a odvézt.

V Čechách fungují specializované přebalovny léků, je to otázka minimálních nákladů a zisk je v řádu desítek procent. Na jedné krabičce lze vydělat řádově i sto eur.

E15: Pomůže novela, kterou teď poslanci předjednali?

Zčásti ano. Potřebujeme vědět, kolik léků v Česku zůstává a kolik se jich vyváží. Pokud ale nezavedeme podobné opatření jako na Slovensku, že bude lékový ústav schvalovat každý vývoz, nemůžeme to ustát.

E15: Když bude firma vědět o problému s vývozem předem, přiveze do Česka víc léků?

Firmy sem dovážejí množství léků, které odpovídá počtu českých pacientů, ale i o dvacet procent víc. Nikdo však po nich nemůže chtít, aby sem léky vozily donekonečna, když ty druhý den utečou do zahraničí. Jsou léky, u kterých už v říjnu byla vyčerpaná celoroční kvóta.

Kolik platí Evropané za léky?

Dobře bylo včera