Poslanci dali šanci daňové reformě, stravenky možná zůstanou

Stravenky

Stravenky Zdroj: E15

Vládní daňová reforma postupuje do dalšího kola projednávání v parlamentu, přičemž zrušení daňového zvýhodnění stravenek z ní možná vypadne. Zrušení tohoto instrumentu se totiž nelíbí nejen opozici, ale i vládním stranám: nejsilnější vládní straně ODS i té nejmenší, Věcem veřejným. Daňová reforma se však týká mnoha dalších věcí, nejen stravenek, ruší i jiné výjimky, superhrubou mzdu a má zjednodušit správu daní.

Také opoziční ČSSD je připravena podpořit všechny pozměňovací návrhy, které povedou k tomu, aby zrušení stravenek ze zákona zmizelo, ohlásil již dopředu předseda strany Bohuslav Sobotka. Sociální demokracie podle něj daňovou reformu v navržené podobě odmítá. Podle ní neřeší spravedlivé rozložení daňového břemene a přenáší ho z nejbohatších na středně- a nízkopříjmové rodiny. Zrušení stravenek podle nich může poškodit ekonomiku, protože dopadne na všechny provozy, kde se používají.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura dnes novinářům řekl, že ODS chce dopady zrušení stravenek ještě jednou propočítat. Zdá se podle něj totiž, že by na něm stát prodělal. „Pokud se ukáže, že celkový dopad do rozpočtu by byl negativní, a přinesl reálné výdaje 12 miliard korun ročně, tak by bylo chybou takovou výjimku rušit,“ řekl.

Připomněl, že návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ruší jen jednu třetinu daňových výjimek, nikoliv většinu, jak se koalice původně chystala. Proto je prý ještě otevřená cesta ke koaličnímu jednání o stravenkách. ODS podle Stanjury bude ctít to, že ve sněmovně podpoří vládní návrh. Zrušení stravenek by se z něj ale mohlo vyjmout například pozměňovacím návrhem, který připraví koaliční poslanci.

Ke zrušení daňového zvýhodnění stravenek mají výhrady také Věci veřejné. Ministr Kalousek dnes přišel daňovou reformu vysvětlovat na poslanecký klub VV. Na případných změnách ve vládním návrhu se ale neshodli. „Chceme, aby se o parametrech daňové reformy ještě mluvilo v Poslanecké sněmovně, ať už jsou to stravenky nebo otázka zrušení superhrubé mzdy,“ řekla vicepremiérka za VV Karolína Peake.

Daňovou reformu obsahuje vládní předloha pod názvem vládní návrh zákona o změně zákonů související se zřízením jednoho inkasního místa. Kalousek dnes před poslanci řekl, že bez schválení této systémové změny nelze uvažovat o zřízení jednoho inkasního místa, kam budou poplatníci odvádět všechny platby státu.

Podle schválené reformy by měl být koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent nahrazen novou sazbou daně, která by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění by neměly být realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta.