Poslanci odmítli vyzvat vládu k odškodnění za výbuchy u Vlachovic

Pyrotechnici se 20. října ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, při průzkumu dostali až k epicentru výbuchu, který v areálu 16. listopadu zničil muniční sklad. Termokamerou změřili teplotu, která v několika doutnajících ohniscích byla stále až 140 stupňů Celsia.

Pyrotechnici se 20. října ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, při průzkumu dostali až k epicentru výbuchu, který v areálu 16. listopadu zničil muniční sklad. Termokamerou změřili teplotu, která v několika doutnajících ohniscích byla stále až 140 stupňů Celsia. Zdroj: CTK

Vláda má podle Sněmovny zajistit ostrahu skladového areálu u Vlachovic na Zlínsku do odvozu veškeré munice. K odškodnění místních obyvatel a případně firem kvůli loňským výbuchům soukromého vojenského materiálu ve dvou halách poslanci vládu v usneseních nevyzvali. Neschválili ani návrh, podle něhož by se měl kabinet zasadit o vypovězení nájemních smluv se společnostmi, které v areálu munici skladují.

Poslanci podali tři desítky návrhů, řada z nich byla obdobná. Hlasování provázely spory a zmatky. Poslanci nakonec schválili jen několik usnesení. Vládu vyzvali k úpravám zákonů tak, aby se nakládání s vojenským materiálem zpřísnilo. Kabinet už novely připravuje. Sněmovna taky poděkovala policistům, hasičům, záchranářům a vojákům za zásah v areálu a vládu požádala o to, aby bezpečnostní situaci v okolních obcích věnovala pozornost.

Drtivou většinu návrhů Sněmovna neschválila. Patřily k nim například požadavky, aby stát převzal odpovědnost za manipulaci s municí a aby vláda jednala s okolními obcemi o budoucnosti areálu. Sněmovna odmítla i výzvu vládě, aby nad odvozem munice bděl zvláštní zmocněnec nebo aby zajistila vyšetření odpovědnosti firem i jednotlivců a vymáhala po nich náklady za odvoz munice. Poslanci se nepostavili ani za usnesení petičního výboru, jenž vyjádřil pochyby o dodržování předpisů při správě a provozu skladového areálu.

Stropnický: Některé požadavky pozbyly aktuálnosti

Před poslanci opět vystoupil starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák, podle kterého by měl stát převzít fakticky i právně kontrolu nad skladovým areálem, jasně říci, jaká bude jeho budoucnost, a dát záruky odškodnění za újmu místních obyvatel. Část z nich byla v minulosti evakuována, a to i několikrát.

Poslanci jednali o situaci po výbuších ve skladovém areálu už několikrát, v úterý jen rozhodovali o návrzích na usnesení. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) upozornil na to, že některé navrhované požadavky už kabinet vyřešil nebo řeší, a tím pozbyly aktuálnosti. Poslankyně ODS Jana Černochová v reakci na to neúspěšně žádala, aby jednání bylo znovu přerušeno a aby vláda dala nová stanoviska.

U Vlachovic-Vrbětic vybuchl loni v říjnu sklad s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a v prosinci sklad s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým policejního prezidia. Policie dosud obvinila pět lidí ze dvou firem pro podezření, že tyto společnosti v areálu skladovaly zakázané protipěchotní miny.