Poslanci stvrdili konec daně z nabytí nemovitostí. Odpočty úroků z hypoték ponížili na polovinu

Nezapomeňte odevzdat daňové přiznání

Nezapomeňte odevzdat daňové přiznání Zdroj: Profimedia

hypotéky, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Sněmovna stvrdila zrušení daně z nabytí nemovitostí. Do vládního návrhu na zrušení této daně pouze vložila pozměňovací návrh Senátu, který má napravit některé legislativní chyby. Týká se části předlohy, která zachovává možnost odpočtu úroků z hypotéky od základu daně z příjmů, ale předlohu jinak nemění. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) senátní verzi podpořila. Zákon nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Vláda původně spolu se zrušením daně navrhla, aby si u nových úvěrů na bydlení poskytnutých po 1. lednu 2022 nemohli kupující odečítat zaplacené úroky od základu daně z příjmů. Kritizovali to hlavně opoziční poslanci, ale vadilo to i některým poslancům koaličním. Sněmovna poté přijala pozměňovací návrh, který odpočty zachovává. Snižuje však nejvyšší možnou částku odpočtu z nynějších 300 tisíc korun na polovinu.

Senátní pozměňovací návrh kromě jiného stanovuje, že na úvěry poskytnuté do konce letošního roku se bude vztahovat dosavadní limit odpočtu úroků 300 tisíc korun. Na úvěry poskytnuté od příštího roku se bude vztahovat už jen nový limit 150 tisíc korun.